Selenium is een oligo-element met krachtige antioxidante eigenschappen.
Het gaat dan ook veroudering en ouderdomsgebonden ziekten tegen. Het helpt ook bepaalde vormen van kanker voorkomen, stimuleert ons afweersysteem en speelt een rol in de werking van de schildklier.
Genoeg redenen dus om volop selenium op te nemen. Maar hoe krijgen we het op ons menu gezet?

Selenium en kanker: almaar meer bewijzen
We kunnen niet zonder selenium. Selenium is namelijk een onderdeel van het enzym glutathion-peroxydase, een van de meest antioxiderende enzymen in ons lichaam.
Dankzij de antioxidante eigenschappen draagt selenium bij tot de preventie van bepaalde kankers, zoals prostaatkanker, darmkanker en longkanker
Bij een voldoende opname van selenium daalt het aantal gevallen van deze kanker en ook het risico op hervallen.
Omgekeerd is gebleken dat mensen die aan een van deze kankers overleden zijn een lagere concentratie selenium in hun bloed hadden dan gemiddeld.
Hoeveel selenium hebben we nodig?
Een volwassene heeft 55 tot 70 microgram selenium per dag nodig.
Omdat ons lichaam dit kostbare element niet zelf kan aanmaken, moeten we het via onze voeding binnenkrijgen of anders voedingssupplementen nemen.
Santé Canada, Canadees voedingsagentschap, 2005.