PUBLICITÉ

Antidepressiva doeltreffend bij fibromyalgie

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 26/01/2009 - 00h00
-A +A

Fibromyalgie is een pijnsyndroom dat gepaard gaat met slaapstoornissen, een depressieve stemming en aanslepende vermoeidheid. Ongeveer 6% van de Europese bevolking zou erdoor getroffen worden. Omdat de ziekte de levenskwaliteit van de patiënten zwaar beïnvloedt, is behandeling erg belangrijk. Antidepressiva horen zeker tot de geneesmiddelen die daarvoor in aanmerking komen.

PUB

Fibromyalgie, van pijn tot depressie...


De diagnose van fibromyalgie steunt op twee criteria (vastgelegd door de American College of Rheumatology).
1) ten minste drie maanden gegeneraliseerde pijn
2) pijn bij palpatie van 11 of meer van de 18 typische drukpunten of tender points (een aantal daarvan bevindt zich in de nek, andere in de ellebogen, de knieën, de schouders, enz.).
Dit pijnsyndroom treedt op samen met enkele andere symptomen, en wel intense vermoeidheid en een niet herstellende slaap. De meeste mensen die last hebben van fibromyalgie hebben ook psychische klachten, waaronder stemmingswisselingen.
Al deze voor fibromyalgie typische symptomen hebben zware gevolgen voor de levenskwaliteit, maar jammer genoeg bestaat er nog geen specifieke behandeling voor fibromyalgie. Het is nochtans essentieel dat de patiënten behandeld worden.

Nieuwe bewijzen van de doeltreffendheid van antidepressiva


Onlangs heeft een nieuwe studie de doeltreffendheid van antidepressiva bevestigd. De studie verzamelde de resultaten van 18 tests bij in totaal 1400 mensen met fibromyalgie. Door de ontwikkeling van een therapie met antidepressiva kon de pijn aanzienlijk verminderd worden, maar ook de vermoeidheid, de depressies en de slaapstoornissen verminderden. Er bestaan verschillende klassen van antidepressiva, sommige bleken efficiënter te zijn dan andere. Dat was het geval voor de tricyclische antidepressiva.

Slotsom: antidepressiva zijn doeltreffend om de pijn, de vermoeidheid, de slaapstoornissen en de stemmingswisselingen te bestrijden. Ze zorgen zo voor een algemene verbetering van de levenskwaliteit van fibromyalgielijders.
Fibromyalgie vergt wel een multidisciplinaire aanpak. Ook alternatieve oplossingen moeten dus in overweging genomen worden, zoals cognitieve gedragstherapieën, biofeedback, enz.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 26/01/2009 - 00h00 Häuser W. et coll., JAMA, 2009.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
DHEA niet doeltreffend tegen fibromyalgie Gepubliceerd op 09/04/2013 - 12h32

Wordt DHEA een universeel geneesmiddel? Hoe meer onderzoek ernaar wordt uitgevoerd, des te meer blijkt dat DHEA vele functies vervult bij talrijke aandoeningen. V olgens een Belgische studie zou DHEA een rol spelen bij fibromyalgie , een pijnsyndroom...

Fibromyalgie: ik heb overal pijn, altijd al... Geüpdatet op 26/07/2005 - 00h00

Bijna 2% van de Belgische bevolking lijdt aan fibromyalgie. Deze patiënten zijn abnormaal gevoelig voor pijn. Naast dit centrale proces zou er echter ook een verband bestaan tussen deze ziekte en angststoornissen en depressie.

Fibromyalgie: welke diagnose? Gepubliceerd op 19/02/2013 - 13h50

Onduidelijke en onopgehelderde pijn bij veertigjarige vrouwen, dat zou wel eens op fibromyalgie kunnen wijzen. De diagnose wordt voornamelijk bevestigd door een pijntest bij het betasten van 18 vooraf bepaalde plekken.

Fibromyalgie: de slaapstoornissen behandelen Gepubliceerd op 28/05/2013 - 11h27

Fibromyalgie is een pijnlijk syndroom dat voorkomt bij 2 à 4% van de bevolking. De spier- en gewrichtspijn gaan gepaard met zware vermoeidheid en slaapstoornissen. Het behandelen van die slaapstoornissen zou een van de hoekstenen van de behandeling f...

Meer artikels