PUBLICITÉ

Anticonceptie: zorgt de pil voor haaruitval?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 09/09/2013 - 17h01
-A +A

Haaruitval is een verschijnsel dat altijd moeilijk te aanvaarden is, zowel voor mannen als voor vrouwen.

Men hoort vaak zeggen dat de anticonceptiepil tot haaruitval kan leiden...

Is dat een mythe of is het werkelijkheid?

PUB

Nauw verband tussen hormonen en het haar

Wat is het verband tussen onze anticonceptie en ons kapsel?

Onze gezondheid en zelfs ons haar zijn in belangrijke mate verbonden met onze hormonen. Dat is bij mannen - uiteraard - zeker het geval.

De kaalheid, waarmee een meerderheid van de mannen vanaf een bepaalde leeftijd geconfronteerd wordt, en die androgenetische alopecia genoemd wordt, is inderdaad van hormonale oorsprong.

  • Hormonale haarverlies bij mannen:
    Onder invloed van het testosteron, slagen de haarfollikels van de getroffen mannen er alleen nog in steeds dunnere haartjes te laten groeien, daarna donshaartjes en uiteindelijk... niets meer.
  • Hormonale haarverlies bij vrouwen:
    Ook vrouwen worden getroffen door deze haaruitval van hormonale oorsprong, ook al hebben zij veel minder testosteron in het bloed dan mannen. Alle hormonale wijzigingen die een vrouw kent (zwangerschap, anticonceptie, menopauze) zullen dus een impact hebben op de gezondheid van haar haar.

De anticonceptiepil kan leiden tot haaruitval

Het is dus waar dat sommige anticonceptiepillen tot haaruitval kunnen leiden. Dat is het geval met progestatieve pillen, die geen oestrogenen bevatten.

Maar opgelet: pillen, die rijk zijn aan oestrogenen, zijn wel heilzaam voor het haar. Men moet dus niet alle hormonale anticonceptiva met de vinger wijzen, maar gewoon zorgvuldig een keuze maken.

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 30/11/2009 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 09/09/2013 - 17h01
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Te veel beharing, is dat een ziekte? Gepubliceerd op 28/08/2012 - 11h30

Onze maatschappij laat ons geen keuze: als vrouw kan men ofwel behaard zijn, ofwel toonbaar zijn. Een combinatie is uitgesloten. In deze context, kan overtollige beharing voor sommigen een echte handicap zijn. Waaraan is die beharing te wijten en hoe...

Hormonale anticonceptie onder de loep Geüpdatet op 06/06/2011 - 18h34

Hormonale voorbehoedsmiddelen zijn te krijgen als pil , pleister , ring of spiraaltje en bevatten hormonen die de bevruchting moeten tegengaan. Die hormonen - oestrogenen en/of progesteron - verhinderen de eisprong en werken in op het slijmvlies, waa...

Mijn haar valt uit: waaraan kan het liggen? Gepubliceerd op 29/09/2014 - 13h28

Hebt u last van haaruitval? De eerste stap die u moet zetten, is nagaan of die haaruitval «normaal» is of niet. Daarna moet u op zoek gaan naar de verschillende mogelijke oorzaken. Waarom valt ons haar uit? En aan welke factoren kunnen we iets doen?

Meer artikels