PUBLICITÉ

Anticonceptie: de natuurlijke methodes

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 21/01/2013 - 14h18
-A +A

Er bestaan heel wat anticonceptiemethodes. Denk maar aan de pil, het spiraaltje, het implantaat, de pleister, het condoom, het pessarium enz.

Maar wat te denken van de natuurlijke methodes? Welke bestaan er en wat zijn hun grenzen?

PUB

Anticonceptie: de natuurlijke methodes onder de loep

Onder natuurlijke methodes verstaan we alle technieken die in elke menstruatiecyclus de vruchtbare periode rond de eisprong helpen identificeren zodat geslachtsverkeer in die tijdsspanne vermeden kan worden.

Eerst nog dit:

De natuurlijke methodes zijn, het woord zegt het, natuurlijk. Dat is meteen ook hun voordeel. Er komen geen hormonen of chemische stoffen aan te pas (zoals dat het geval is met de pil, het hormonale spiraaltje en zaaddodende middelen) en er wordt geen materiaal in het lichaam ingebracht (zoals bij het spiraaltje of het implantaat).

Maar ze zijn wel minder betrouwbaar dan de chemische anticonceptiemethodes (zaaddodende middelen), de hormonale methodes (pil, spiraaltje of implantaat) en de intra-uteriene middelen (spiraaltje).
De natuurlijke anticonceptiemethodes vragen dus extra voorzichtigheid en kundigheid.

De WGO berekent hun optimale efficiëntie op 95%, dat komt neer op 5 zwangerschappen per 100 vrouwen die de methode een jaar lang gebruiken. Voor de Oginomethode bijvoorbeeld zou de reële efficiëntie bij gebruik in de praktijk - rekening houdend met de risico’s van het leven dus - ongeveer 12% ‘missers’ opleveren.

De temperatuurmethode

Op het moment van de eisprong stijgt de temperatuur lichtjes - met 0,5°C - en kan ze bijvoorbeeld van 36,7 stijgen naar 37,1 °C. Om die periode te herkennen moet u elke ochtend voor u opstaat uw temperatuur nemen. Houd er wel rekening mee dat een simpele verkoudheid uw temperatuur al kan doen stijgen.

Een eicel heeft een levensduur van 24 uur. Als u tot de derde dag na de temperatuurstijging wacht met vrijen, bestaat er geen gevaar dat u zwanger wordt.

De spermatozoïden kunnen nog 5 dagen in de geslachtsorganen van de vrouw overleven. Mijd dus ook geslachtsverkeer in de dagen die aan de temperatuurstijging voorafgaan. Maar de dag van de eisprong kan zelfs bij een regelmatige cyclus enorm wisselen, waardoor deze methode extra onzeker is.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 22/01/2013 - 14h18 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 21/01/2013 - 14h18

http://www.choisirsacontraception.fr. Ministère de la santé. Stratégies de choix des méthodes de contraception chez la femme. Argumentaire, december 2004. Service des recommandations professionnelles de l’Anaes.
http://www.eurekasante.fr/parapharmacie/vidal/produits-vf640020-PERSONA.html

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ