PUBLICITÉ

Anticholesterol(voedings)middelen: lees aandachtig de etiketten!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 06/01/2017 - 15h10
-A +A

Gebruikt u regelmatig producten verrijkt met plantaardige stanolen om uw cholesterolgehalte te verlagen? Als dat het geval is, zou u de etiketten van deze producten zeker aandachtig moeten bestuderen…

PUB

Sterolen en stanolen zijn vetten die van nature in planten en gewassen aanwezig zijn en die het cholesterolgehalte in ons bloed kunnen verlagen. Men noemt ze ook fytosterolen, fytostanolen, oftewel plantaardige sterolen en stanolen. Omdat deze stoffen geen geneesmiddelen zijn, hebben fabrikanten bepaalde voedingsmiddelen (margarine, kaas, yoghurt…) ermee verrijkt. Hierdoor spelen deze producten een zekere rol in de strijd tegen een te hoog cholesterolgehalte. Het is echter niet omdat deze producten vrij verkocht worden dat ze onschuldig of ongevaarlijk zijn. Het is dus zeer belangrijk dat u de etiketten leest als u opteert om voedingsmiddelen verrijkt met plantaardige sterolen en stanolen te gebruiken.

Hoeveel sterolen en stanolen gebruiken voor een optimaal resultaat?

Hoewel sterolen en stanolen normaal gezien een cholesterolverlagend effect hebben, moet u ervoor zorgen dat u de juiste dosis gebruikt: voldoende om doeltreffend te zijn, maar niet te veel om eventuele ongewenste bijwerkingen te vermijden. Te veel sterolen en stanolen hebben inderdaad een negatief effect op de opname van sommige nutriënten die goed voor ons zijn, bètacaroteen bijvoorbeeld. De FOD Volksgezondheid adviseert dus om per dag tussen 1,5 en 2,4 g sterolen en stanolen te gebruiken, niet minder, maar ook niet meer! Vooral omdat verrijkte producten meestal al vet bevatten. Eet men er te veel van, dan zouden ze het cholesterolgehalte kunnen… verhogen.

Wie mag sterolen en stanolen gebruiken?

Zoals elke stof die een effect heeft op ons lichaam, moeten sterolen en stanolen met mate gebruikt worden en alleen als het echt nodig is. Dit betekent dus dat alleen de mensen met een te hoog cholesterolgehalte ze mogen gebruiken. Geen sprake dus van de gewone gezinsmargarine te vervangen door een product dat fytosterolen en -stanolen bevat, met het voorwendsel dat iemand uit het gezin een iets te hoog cholesterolgehalte heeft! Deze verrijkte producten zijn sterk af te raden aan zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en kinderen jonger dan 5 jaar.

Belangrijke aanbeveling
Het is belangrijk voldoende fruit en groenten te eten als men voedingsmiddelen gebruikt die verrijkt zijn met fytosterolen en -stanolen, dit om zeker te zijn van een voldoende aanvoer van de belangrijke nutriënten. De verrijkte voedingsmiddelen mogen in geen geval een evenwichtige voeding vervangen!

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 02/05/2011 - 14h40 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 06/01/2017 - 15h10

Communiqué van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Meer artikels