PUBLICITÉ

Antibiotica: stop niet te vroeg met uw behandeling!

Geüpdatet door Dr. Philippe Presles op 03/02/2017 - 10h06
-A +A

Al te dikwijls stoppen zieken te vroeg met hun antibioticabehandeling, bijvoorbeeld zodra de koorts of de meest hinderlijke symptomen verdwenen zijn. Waarom is het verkeerd om zich niet te houden aan de behandelingsduur, zoals aangegeven werd door de arts en zoals vermeld staat op het voorschrift?

PUB

Wat is de ideale duur voor een antibioticabehandeling?

De ideale duur voor de toediening van antibiotica is nog steeds niet met zekerheid vastgesteld. Dankzij onderzoeken uitgevoerd over dit onderwerp, heeft men wel al de duur van talrijke behandelingen kunnen beperken, onder meer in geval van acute ziekten (d.w.z. korte ziekten, in tegenstelling tot chronische ziekten die van lange duur zijn). Bij sommige keelontstekingen en bij sinusitis, heeft men bijvoorbeeld de duur van de antibioticabehandeling teruggebracht van 6 naar 3 dagen. Dat is ook het geval met sommige urine-infecties bij vrouwen (cystitis), waarvoor voortaan een snelle behandeling beschikbaar is. Deze bestaat uit de inname van een antibioticum in slechts één keer, wat dus neerkomt op een behandeling van één dag.
 

Wat zijn de gevaren van een te korte antibioticabehandeling?

Ook al is de ideale behandelingsduur niet voor elk soort infecties bekend, toch is al bewezen dat een te korte behandeling of een te zwakke dosering gevaarlijk kunnen zijn.
Talrijke patiënten beslissen zelf met hun behandeling te stoppen wanneer ze merken dat ze minder last hebben van de symptomen. Deze verbetering van hun toestand gaat de definitieve genezing van de ziekte vooraf. Dit betekent met andere woorden dat de ziekte nog niet genezen is op het ogenblik dat de symptomen beginnen te verminderen.
Het voortijdig beëindigen van een antibioticabehandeling zorgt er dus voor dat de ziekte als het ware een doorstart neemt en ernstiger wordt.
Een andere fout die men niet mag begaan bij een behandeling van lange duur, is af en toe de antibiotica vergeten in te nemen. Het gevolg is dat de bacteriën niet volledig vernietigd worden omwille van een te lage basisdosis. Erger nog, sommige bacteriën maken van de situatie gebruik om resistentie te ontwikkelen tegen dat antibioticum.
Samengevat: wie een antibioticabehandeling voorgeschreven krijgt, moet het juiste antibioticum nemen en zich zowel houden aan de juiste dosering als aan de voorgeschreven behandelingsduur. De raadgevingen van de arts moeten dus letterlijk opgevolgd worden.
 

Initialement publié par Dr. Philippe Presles le 15/12/2009 - 00h00 et mis à jour par Dr. Philippe Presles le 03/02/2017 - 10h06

2de Europese dag over verstandig gebruik van antibiotica, november 2009; "Le Quotidien du Médecin", speciaal nummer, 16 november 2009.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Gebruikt u antibiotica op de goede manier? Geüpdatet op 03/02/2017 - 14h45

Antibiotica zijn geweldige geneesmiddelen, we zouden niet goed zonder kunnen. Maar we moeten ze wel goed leren gebruiken, anders verliezen ze hun doeltreffendheid. Dat wil zeggen: alleen als ze nodig zijn.

Antibiotica ter discussie Geüpdatet op 16/02/2002 - 00h00

Als we te veel antibiotica gebruiken, verliezen ze hun doeltreffendheid. Dat blijkt uit een onderzoek dat door de Société Scientifique de Médecine Générale (SSMG) werd uitgevoerd

Als bacteriën resistent worden... Geüpdatet op 29/10/2002 - 00h00

Alsmaar meer bacteriën worden resistent tegen antibiotica. Er moeten maatregelen worden getroffen om dit probleem efficiënt aan te pakken. Daarom werd een pilootproject opgestart.

Antibiotica: 'trop is te veel en te veel is trop' Gepubliceerd op 03/02/2017 - 10h06

Veel infectieziekten worden behandeld met antibiotica. Maar een te frequent gebruik van antibiotica werkt het optreden van resistentie in de hand, wat tot gevolg heeft dat de antibiotica minder goed zullen werken.

Meer artikels