PUBLICITÉ

Antibiotica, de natuur toont eens te meer de weg

Gepubliceerd door Aanpassing: Pierre Dewaele op 16/02/2002 - 00h00
-A +A

Het onderzoek van de verdedigingsmechanismen tegen de micro-organismen die in de natuur voorkomen, heeft een nieuwe familie van antibiotica voortgebracht. Verder onderzoek van die nieuwe moleculen zou in de toekomst kunnen leiden tot zeer krachtige antibiotica, waarmee men het toenemend probleem van resistentie zou kunnen aanpakken.

PUB

Penicilline, het eerste antibioticum, werd in 1928 door A. Fleming ontdekt en in de tweede wereldoorlog ingezet tegen bacteriële infecties. Antibiotica hebben de mortaliteit door infectieziekten de laatste 50 jaar aanzienlijk verlaagd en horen nu eigenlijk bij het dagelijks leven. Maar doordat ze frequent worden gebruikt, zijn de micro-organismen mechanismen gaan ontwikkelen waardoor ze het hoofd kunnen bieden tegen vele antibiotica. Daarom trachten wetenschappers nu nieuwe antibiotica te ontwikkelen, waartegen de bacteriën nog geen verhaal hebben.

Dr. Zasloff liet zich inspireren door het feit dat veel levende wezens en weefsels zich perfect ontwikkelen ook al zijn ze in contact met micro-organismen:

  • insecten breiden zich snel uit, ook al hebben ze helemaal geen immunologische verdedigingsmechanismen zoals wij die kennen, nl. lymfocyten (witte bloedcellen) en antilichamen.
  • zaden van planten kunnen groeien in aarde die ontzettend veel micro-organismen bevat.
  • het hoornvlies of cornea (doorschijnend vlies aan het oppervlak van het oog) van een dier vertoont slechts zelden tekenen van infectie.
Het verdedigingsmechanisme dat al die levende wezens gemeen hebben, bestaat uit antimicrobiële peptiden die actief zijn op een groot aantal micro-organismen, bacteriën, virussen en schimmels. Zasloff heeft die scheikundige stoffen en de wijze waarop ze worden gebruikt, beschreven in het tijdschrift Nature van januari 2002. Dat is een eerste stap. Verder onderzoek van die nieuwe moleculen zou kunnen leiden tot de ontwikkeling van uiterst krachtige nieuwe antibiotica.De antibiotica van vandaag zijn afkomstig van schimmels die ze in de natuur gebruiken om zich te beschermen tegen bacteriën. De antibiotica van morgen zullen afkomstig zijn van meer ontwikkelde organismen. Maar in beide gevallen zullen we dat te danken hebben aan de natuur.
Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 16/02/2002 - 00h00 Zasloff M. et al. Nature 2002; 415: 389-395.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ