PUBLICITÉ

Antibiotica: minder is beter!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 08/02/2017 - 11h07
-A +A

De strijd tegen infecties die resistent zijn tegen antibiotica is voor de overheid vandaag voor een prioriteit. Dat is ook wel normaal: er komen almaar meer van dat soort infecties voor en er vallen ook slachtoffers.
Om ze af te blokken, moeten we met zijn allen de strijd aanbinden om het voorschrijven van antibiotica omlaag te krijgen.

PUB

Nu al bacteriën die resistent zijn tegen antibiotica

Er zijn in ons land al bacteriën in omloop die resistent zijn tegen bepaalde antibiotica. Volgens een vorig jaar uitgevoerde studie hebben ze in Europa op één jaar tijd al 25.000 slachtoffers gemaakt. Resistentie tegen antibiotica heeft niet altijd een dodelijke afloop. En als een antibioticum niet pakt, kan er nog een ander product worden uitgeprobeerd. Maar er zijn momenteel al bacteriën die resistent zijn tegen alle beschikbare antibiotica. Als ze een organisme aantasten, hebben we helemaal niets om ze te bestrijden. In de Verenigde Staten is  zo onlangs een vrouw overleden aan een infectie met zo’n resistente bacterie.

Hoe is het zover kunnen komen?

We weten dat er een duidelijke link bestaat tussen het overmatige gebruik van antibiotica en de ontwikkeling van bacteriën die resistent zijn tegen deze antibiotica. Elke bacterie die in contact is geweest met een antibioticum maar er niet door is vernietigd, kan immers resistent worden tegen dit product. Als de infectie daarna op iemand anders wordt overgedragen, kan deze persoon niet meer behandeld worden met hetzelfde medicijn.

Maar de schuld ligt niet alleen bij de antibiotica die door huisartsen worden voorgeschreven. Ook de antibiotica die in de ziekenhuizen worden gebruikt en de antibiotica die aan dieren worden gegeven die daarna in de voedselketen terechtkomen, werken de ontwikkeling van resistentie in de hand.

Initialement publié par Pierre Dewaele, wetenschappelijk journalist le 21/01/2003 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 08/02/2017 - 11h07

"Nieuwe campagne voor een rationeel gebruik van antibiotica". Openingsrede bij de lancering van de nieuwe campagne "Antibiotica", 7 januari 2003. http://www.antibiotiques.org

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Als bacteriën resistent worden... Geüpdatet op 29/10/2002 - 00h00

Alsmaar meer bacteriën worden resistent tegen antibiotica. Er moeten maatregelen worden getroffen om dit probleem efficiënt aan te pakken. Daarom werd een pilootproject opgestart.

Antibiotica: 'trop is te veel en te veel is trop' Gepubliceerd op 03/02/2017 - 10h06

Veel infectieziekten worden behandeld met antibiotica. Maar een te frequent gebruik van antibiotica werkt het optreden van resistentie in de hand, wat tot gevolg heeft dat de antibiotica minder goed zullen werken.

Antibiotica: waar zit het probleem? Gepubliceerd op 03/02/2017 - 10h06

We weten allemaal dat we niet te veel antibiotica mogen nemen, maar ook dat we die goede raad niet goed opvolgen. België zit voor het verbruik van antibiotica namelijk boven het Europese gemiddelde. Maar waarom moeten we zo voorzichtig zijn met ons a...

Meer artikels