PUBLICITÉ

Antibiotica? Counteren met probiotica!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 31/07/2007 - 00h00
-A +A

Probiotica hebben een gunstige invloed op de darmflora en worden ook massaal gebruikt in de voedingsindustrie. Antibiotica veroorzaken van hun kant vaak diarree. Wat gebeurt er als we die twee samenbrengen?

PUB

In de grootwarenhuizen worden de rekken met melkproducten alsmaar langer. Tegenwoordig wordt de nadruk gelegd op de probiotische effecten van veel producten. Probiotica zitten in heel veel melkbereidingen en er verschijnt almaar meer wetenschappelijke literatuur over hun beschermende werking.
Deze micro-organismen, zoals Streptococcus thermophilus, Enterococcus sp, Saccharomyces sp en diverse soorten lactobacilli en bifidobacteria, versterken de darmflora, waardoor die zich beter gaat beschermen tegen onder meer diarree

Het risico op diarree vermindert met 22% met probiotica

Het nemen van antibiotica gaat in 5 tot 25% van de gevallen gepaard met diarree. Dit effect van de antibioticatherapie is genoegzaam bekend. Wetenschappers wilden nu de bruikbaarheid van probiotica nagaan in de preventie van diarree bij mensen die antibiotica slikken.
Het experiment werd uitgevoerd bij 135 mensen die in het ziekenhuis lagen voor een ziekte die niet ernstig was, maar die wel een behandeling met antibiotica vereiste. De deelnemers - gemiddeld 74 jaar - kregen of een placebo of een drankje dat probiotica bevatte, en dat twee keer per dag gedurende de hele antibioticatherapie en nog een week erna.
Van de groep die effectief probiotica kreeg, kreeg slechts 12% diarree, In de groep van mensen die een placebo kregen, was dat 34%. De probiotica verminderde het risico op diarree hier dus met 22%.

Er is nog meer onderzoek nodig om het voordeel dat probiotica bij de inname van
antibiotica zou bieden te bevestigen en om de noodzakelijke doses en de duur van de
behandeling precies vast te leggen.
Maar in afwachting mag niets u tegenhouden om yoghurt en andere melkproducten die rijk zijn
probiotica te nuttigen, als u eens antibiotica moet nemen...

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 31/07/2007 - 00h00 Hickson M. et coll., BMJ, 335 (7610) : 80, 2007.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Probiotica voorkomen diarree Geüpdatet op 16/07/2002 - 00h00

Lactobacillen, bifidobacteriën en andere probiotica* hebben een gunstig effect uit op de darmflora. Volgens een Britse studie zouden ze diarree voorkomen.

Probiotica helpen bij darmziektes Geüpdatet op 06/10/2008 - 00h00

Het lijkt er op dat probiotica een positieve invloed hebben op darmziektes gerelateerd aan stress. Dat suggereert een Canadees onderzoek bij ratten. Ook bij mensen zou er een positief effect zijn, al is nog niet duidelijk hoe en waarom.

Probiotica: uw bondgenoten in de winter Gepubliceerd op 16/02/2015 - 17h24

De voorbije jaren hebben de probiotica de wind in de zeilen gehad. Maar kunnen ze maag-darmontstekingen en andere winterinfecties echt voorkomen? En zo ja, hoe dan?

Meer artikels