PUBLICITÉ

Anorexia: follow-up is een noodzaak

Gepubliceerd op 06/09/2005 - 00h00
-A +A

Een recente Amerikaanse studie toont aan dat patiënten met anorexie die bijkomen tijdens een verblijf in een psychiatrische instelling, de neiging hebben om na die opname te hervallen en hun oude voedingsgewoonten weer opnemen.

PUB

In de bewuste studie gaven onderzoekers aan 12 vrouwen die opgenomen waren wegens anorexie en aan evenveel vrouwen die geen eetstoornissen hadden, dezelfde hoeveelheid calorieën voor het ontbijt. Voor de lunch mochten de vrouwen zoveel milkshake en yoghurt met aardbeien eten als ze wilden, en dat zonder enige controle. De test werd uitgevoerd bij het begin en aan het einde van het ziekenhuisverblijf.

De vrouwen die geen anorexie hadden, namen in het algemeen een middagmaal van ongeveer 500 calorieën, wat overeenstemde met de helft van de hoeveelheid die hun aangeboden werd. De vrouwen met anorexie namen een lunch van 145 calorieën aan het begin van de ziekenhuisopname en 240 calorieën aan het einde van hun verblijf. Dat is minder dan de helft van wat de vrouwen zonder eetstoornissen consumeerden.

Dit onderzoeksresultaat wijst op het probleem van de duur van de behandeling van eetstoornissen. Na een opname van een aantal maanden in een instelling hebben anorexiepatiënten weer een 'normaal' lichaamsgewicht, maar dat wil nog helemaal niet zeggen dat ze een evenwichtige houding hebben ten aanzien van voedsel. Anorexie heeft diepliggende oorzaken die aangepakt moeten worden om een duurzaam herstel te verkrijgen. De eetstoornissen zijn er doorgaans al jaren voordat de aandoening verzorgd wordt. Wat de patiënten leren tijdens een relatief kort ziekenhuisverblijf weegt niet op tegen jarenlange gewoonten. In het ziekenhuis wordt het voedingsgedrag constant gevolgd. De patiënt kan kiezen of hij de behandeling volgt of niet, terwijl er in het 'echte' leven buiten het ziekenhuis veel meer en veel complexere keuzes te maken zijn. Als een patiënt met anorexie geconfronteerd wordt met die nieuwe mogelijkheden, gaat hij snel in oude gewoontes hervallen.

Het zijn allemaal gegevens die bevestigen wat patiëntenverenigingen zeggen over stoornissen als anorexie en boulimie: medische zorg op zich volstaat niet om te genezen. De patiënt moet het grootste deel van het werk zelf doen.

Gepubliceerd op 06/09/2005 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Alles wat u moet weten over anorexie Geüpdatet op 25/05/2009 - 00h00

Anorexie is geen vorm van dieet en ook geen gril van pubers. Het is een ernstige ziekte die behandeld moet worden. Het is dus belangrijk dat we de symptomen herkennen. Als u na het lezen van dit artikel vragen of twijfels hebt, ga dan gerust langs bi...

Boulimie en anorexie: ook slecht voor de tanden Gepubliceerd op 10/04/2012 - 17h59

De gevolgen van anorexie en boulimie zijn soms zo ernstig dat ze secundaire complicaties, zoals mond - en tandaandoeningen , maskeren. Te weinig of te veel eten werkt zuuraanvallen op de tanden en cariës in de hand. Daarom moeten de patiënten regelma...

Mager en anorectisch zijn geen synoniemen! Geüpdatet op 25/11/2008 - 00h00

Magerte is een symptoom van anorexie, maar dat is altijd het geval. Men heeft het dan over constitutionele magerte: mensen die moeite hebben om bij te komen, wat ze ook doen of eten. Wij geven u alvast een aantal tips om een onderscheid te kunnen mak...

Meer artikels