PUBLICITÉ

Angststoornissen

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Aandoeningen, waarbij het optreden van irreële, heftige angst het meest opvallende symptoom is. Voorbeelden van angststoornissen zijn:
- fobieën;
- paniekstoornissen;
- depressieve toestanden die gepaard gaan met angst;
- dementie die gepaard gaat met angst;
- obsessief-compulsieve stoornissen.

Gegeneraliseerde angststoornis
Angststoornis gekenmerkt door gegeneraliseerde en aanhoudende angst die niet beperkt is tot of sterk de overhand heeft in een bepaalde situatie.

De belangrijkste symptomen zijn sterk wisselend, klachten betreffen onder andere:
- voortdurende zenuwachtigheid;
- beven;
- spierspanningen;
- zweten;
- licht gevoel in het hoofd;
- hartkloppingen;
- duizeligheid;
- onbehaaglijk gevoel in de maagstreek.

Vrees dat de patiënt of een familielid spoedig ziek zal worden of een ongeluk zal krijgen worden vaak genoemd, samen met een verscheidenheid aan andere zorgen en voorgevoelens.

Deze stoornis komt vaker voor bij vrouwen en gaat dikwijls samen met chronische sociale problemen. Het beloop is wisselend, maar neigt ernaar fluctuerend en chronisch te zijn.

Organische angststoornis
Psychische stoornis gekarakteriseerd door de essentiële kenmerken van een gegeneraliseerde angststoornis, een paniekstoornis, of een combinatie van beide, optredend als gevolg van een organische stoornis die in staat is een disfunctie van de hersenen te veroorzaken zoals:
- temporale epilepsie;
- verhoogde werking van de schildklier;
- feochromocytoom van de bijnieren.

Sociale angststoornis
Een duidelijke en aanhoudende angst voor één of meer situaties waarin men sociaal moet functioneren of iets moet presteren en waarbij men blootgesteld wordt aan onbekenden of een mogelijke kritische beoordeling door anderen. De betrokkene is bang dat hij/zij zich op een manier zal gedragen (of angstverschijnselen) zal tonen die vernederend of beschamend zijn.

Blootstelling aan de gevreesde sociale situatie lokt bijna zonder uitzondering angst uit, die de vorm kan krijgen van een situatiegebonden of situationeel gepredisponeerde paniekaanval.

De gevreesde sociale situaties of de situaties waarin men moet optreden worden vermeden dan wel doorstaan met intense angst of lijden.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Fobieën zijn te behandelen Geüpdatet op 02/05/2006 - 00h00

Sociale fobie , angst voor spinnen, claustrofobie, enz…. zijn irrationele angsten waar veel mensen door worden geplaagd. Deze aandoeningen kunnen wel degelijk worden behandeld. Vooral de cognitieve gedragstherapie levert goede resultaten. Uit recent...

Hebt u last van paniekstoornissen? Geüpdatet op 20/04/2009 - 00h00

Soms krijgen we zo'n hevige angst dat we in paniek raken. De angst lokt dan plots lichamelijke symptomen uit die verontrustend lijken, maar die gewoonlijk zeer nuttig zijn omdat ze ons lichaam mobiliseren om een bepaald gevaar te trotseren. In sommig...

Meer artikels