PUBLICITÉ

Angst, slapeloosheid: wat zijn de alternatieven voor kalmeermiddelen?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 09/11/2009 - 00h00
-A +A

Mensen met slaap- en angststoornissen grijpen traditioneel naar kalmeermiddelen.

Die worden vaak maanden op rij en soms zelfs jaren genomen omdat ze afhankelijk maken. Er bestaan nochtans alternatieven voor deze kalmeermiddelen.

PUB

Te veel kalmeermiddelen...

Heel veel 65-plussers nemen regelmatig kalmeermiddelen om van hun slapeloosheid of hun angsten af te geraken. Veel van deze mensen nemen die middelen door op lange termijn en kunnen er niet meer mee stoppen. Ze zijn ervan afhankelijk geworden.

En dan hebben we het nog niet gehad over de ongewenste bijwerkingen van kalmeermiddelen. We mogen natuurlijk niet veralgemenen, want er zijn ook mensen die maar een korte periode gebruik maken van kalmeermiddelen en er zonder probleem mee kunnen stoppen.

Maar voor wie elk risico wil vermijden is het goed om te weten dat er ook alternatieven voor kalmeermiddelen bestaan in geval van slaap- of angststoornissen. Wat zijn die alternatieven?

 

Eerste stap: zoek de oorzaak van uw angsten of slaapproblemen voor u met een behandeling begint

Voor u welke behandeling dan ook volgt, of het nu met medicatie is of niet, moet u de oorzaken van de slaap- of angststoornissen proberen te achterhalen. Dat is gewoon een kwestie van gezond verstand. Als u de oorzaak kent en die kan worden weggewerkt, kan het probleem misschien verholpen worden.

Heel wat geneesmiddelen kunnen bijvoorbeeld slaap- of angststoornissen veroorzaken. Dat is het geval met onder meer ontstekingsremmers, corticoïden, antidepressiva, Champix en middelen tegen zweren en parkinson, maar ook met cafeïne, alcohol, cannabis of zelfs met andere aandoeningen (hyperthyreoïdie, hypoglykemie, hartproblemen, luchtwegenproblemen, herseninfecties...).

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 09/11/2009 - 00h00

Guide pratique pour mieux dormir, Mieux vivre, Institut national de prévention et d'éducation pour la santé (Inpes).

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Kalmeermiddelen: opgepast voor borstkanker! Geüpdatet op 06/05/2003 - 00h00

Vrouwen die kalmeermiddelen of neuroleptica nemen, hebben 16% meer kans om borstkanker te ontwikkelen! Aangezien ze meer risico lopen, moeten ze ook van nabij worden opgevolgd en moet de ziekte worden opgespoord.

Snurken: wat kan je eraan doen? Gepubliceerd op 02/09/2011 - 17h25

"Chirurgie om komaf te maken met gesnurk is chirurgie die goed is voor de liefde: men laat zich opereren omdat de geliefde niet kan slapen". Maar is dat het enige wat je kan doen om het snurken de slaapkamer uit te helpen en welke mogelijkheden zijn...

Meer artikels