PUBLICITÉ

Angst en stress: planten kunnen helpen!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, journaliste santé op 03/04/2015 - 09h33
-A +A

UW VRAGEN, ONZE ANTWOORDEN

We hebben heel wat vragen binnengekregen over fytotherapie. Vooral de onderwerpen stress en angst waren aan de orde. Dat hoeft ook niet te verbazen: 32% van de Belgen heeft psychische problemen en bijna 8% kampt met angststoornissen. Hoe kunnen planten u helpen? Onze experts beantwoorden uw vragen.

PUB

Hoe kunnen we stress bestrijden?

Een beetje stress is nodig en stimuleert ons zelfs. Maar te veel stress kan uw gezondheid in gevaar brengen. Doe dus iets voor het zover is. Enkele tips: doe aan relaxatie (meditatie, yoga enz.), herzie uw tijdsbesteding (gezin, werk, vrije tijd), stel uw prioriteiten en concentreer u daarop, maak ook tijd vrij voor uzelf (om te doen wat u graag doet, een ontspannende activiteit), doe aan sport, werk aan uw zelfbeeld, leer omgaan met uw emoties en kom op voor uzelf. Er bestaan ook geneesmiddelen tegen angst en stress, maar die hebben soms bijwerkingen. Daarom kunt u ook als eerstelijnsbehandeling gebruikmaken van planten. Veel planten hebben namelijk relaxerende en verzachtende eigenschappen.

Welke planten moet u gebruiken tegen stress en angst?

Heel wat planten kunnen stress en angst verminderen. Van de bekendste antistress-planten - ze helpen door hun angstwerende eigenschappen - vermelden we valeriaan (aangewezen bij stress die gepaard gaat met spijsverteringsstoornissen en buikpijn) en meidoorn (voor stress die zich manifesteert door rillingen, een brok in de keel en klamme handen).

Ook melisse en rozenwortel zijn interessant in de aanpak van stress.  

Sint-janskruid werkt rustgevend door zijn kalmerende en depressiewerende eigenschappen. Deze plant wordt aangeraden bij tijdelijke psychische uitputting, angst en nervositeit. Maar wees er voorzichtig mee, ze mag namelijk niet gebruikt worden in combinatie met bepaalde geneesmiddelen. Praat erover met uw huisarts.

Nog een tip

Zet twee uur voor het slapengaan een verdamper met lavendel in uw slaapkamer. Als u houdt van de geuren van de Provence, zal de bedwelmende lavendelgeur u helpen om de slaap te vinden.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, journaliste santé op 03/04/2015 - 09h33

Met de medewerking van Jacques Labescat, arts-fytotherapeut.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Slapeloosheid bestrijden met planten Gepubliceerd op 21/04/2015 - 13h03

In geval van occasionele slapeloosheid, kunnen middeltjes op basis van planten hulp bieden. Op dat vlak zijn vier planten aangewezen: passiebloem, escholtzia of Californische klaproos, valeriaan en hop.

Kwaaltjes bestrijden met planten. Hoe en wat? Gepubliceerd op 13/04/2015 - 11h26

Planten kunnen heel wat verlichting brengen bij kleine dagelijkse kwaaltjes . Maar weet u ook welke planten u precies moet kiezen? Doe de test en duid aan welke plant voor deze tien dagelijkse kwaaltjes of symptomen bruikbaar is.

Eindelijk goed slapen Geüpdatet op 11/05/2006 - 00h00

Velen onder ons klagen over tijdelijke of blijvende slaapstoornissen. Oorzaken: stress, zorgen of een ongezonde levensstijl, stuk voor stuk factoren die onze nachtrust kunnen verstoren en in mindere of meerdere mate problemen kunnen veroorzaken in on...

Meer artikels