PUBLICITÉ

Angst en depressie: hoe valt de doeltreffendheid van de behandeling te voorspellen?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 31/10/2006 - 00h00
-A +A

Er is een gen ontdekt dat genetisch voorbestemt voor angst en depressie. Deze ontdekking zou een genetische test kunnen opleveren om de doeltreffendheid van de behandelingen te voorspellen.

PUB

Genetische voorbestemdheid voor depressie en angst

Ons DNA codeert voor een gen, BDNF genoemd (neurotrofe factor). Dat gen produceert een stof die noodzakelijk is voor de hersenen en bijdraagt tot de overleving en de ontwikkeling van de neuronen. Welnu, daarbij is gebleken dat dit gen bij sommige personen ietwat verschillend is. Het gaat hier om een variant van het BDNF-gen. Typisch voor die personen is dat hun hippocampus kleiner is dan normaal. De hippocampus is een specifieke hersenzone die een rol speelt bij het geheugen. En inderdaad: deze mensen presteren minder goed bij sommige geheugentests.

Onderzoekers kwamen op het idee om transgene muizen te ontwikkelen die drager zijn van die variant. Ze stellen daarbij vast dat de dieren, net als mensen, een kleine hippocampus hebben en dat hun geheugenfunctie verstoord is. Bovendien hebben ze een lager BDNF-gehalte in de hersenen. Daarnaast werden de dieren blootgesteld aan stressvolle omstandigheden van het conflicttype. En wat blijkt: transgene muizen vertonen een veel angstiger gedrag dan normale muizen.
De auteurs besluiten daaruit dat deze variant van het BDNF-gen genetisch zou kunnen voorbestemmen voor angst en depressie.

Voorspelling van de doeltreffendheid van antidepressiva

Maar dat is nog niet alles. Uit de studie blijkt namelijk dat de angstvorm die muizen ontwikkelen, niet reageert op de klassieke behandeling met antidepressiva (serotonineheropnameremmers).
De variant van het BDNF-gen zou dus kunnen verklaren waarom sommige depressiepatiënten resistent zijn tegen de klassieke antidepressiva.

Al die bevindingen wijzen erop dat er een diagnostische test zou kunnen worden ontwikkeld om de variant van het BDNF-gen op te sporen en op die manier depressiepatiënten te identificeren die niet gevoelig zijn voor de klassieke antidepressiva. Ze zouden dan meteen een ander middel kunnen krijgen.

Verder zouden er ook geneesmiddelen kunnen worden ontwikkeld om het BDNF-gehalte in de hersenen te verhogen en zo depressie en angst te bestrijden.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 31/10/2006 - 00h00 Chen et coll., Science, p. 140, 6 oktober 2006.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Weer hoop voor verlamden? Geüpdatet op 22/07/2003 - 00h00

Onlangs werd er een exploot gerealiseerd: verlamde muizen weer doen lopen. Deze studie biedt de 400.000 Fransen die aan paraplegie of tetraplegie lijden na een trauma, weer hoop om een zekere autonomie terug te krijgen.

Ecstacy biedt perspectieven bij de ziekte van Parkinson Geüpdatet op 23/08/2005 - 00h00

Een studie die werd uitgevoerd op muizen en waarvan de resultaten nog niet helemaal duidelijk zijn, lijkt te wijzen in de richting van een nieuwe onverwachte piste bij de behandeling van de ziekte van Parkinson: MDMA, de actieve chemische molecule va...

Ziekte van Huntington: welke behandeling? Suiker! Gepubliceerd op 14/12/2016 - 11h39

Ja, maar niet om het even welke. Het gaat meer bepaald om trehalose, een suiker die tot de familie van de sachariden behoort. Trehalose bleek, bij toediening aan transgene muizen die als model dienden voor de ziekte van Huntington, de motorische symp...

Meer artikels