PUBLICITÉ

Angst, depressie en zwangerschap: nieuwe inzichten

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 14/11/2011 - 15h05
-A +A

Tot nog toe leek het vast te staan dat stress, angst en depressie de kansen om zwanger te worden verminderen. Een nieuwe studie zaait echter twijfel, op zijn minst bij medisch begeleide voortplanting

PUB

Angst en depressie lijken de kansen om zwanger te worden via MBV niet te verminderen

Een metastudie in de British Medical Journal toont aan dat angst en depressie bij vrouwen vóór een poging tot medisch begeleide voortplanting (MBV) de slaagkansen niet beïnvloeden. Een bevinding die als muziek in de oren zal klinken bij diegenen die het belang minimaliseren van de geestestoestand van de toekomstige moeder bij pogingen om zwanger te raken. Uiteraard ook bij de auteurs. “De conclusies van deze metastudie zouden vrouwen en artsen moeten geruststellen: emotioneel lijden door vruchtbaarheidsproblemen of andere levensgebeurtenissen tijdens de behandeling, brengen de zwangerschapskansen niet in het gedrang”, zo verklaarden ze.

 

Geen eensgezindheid over de studie

Andere onderzoekers spreken deze conclusie dan weer tegen of vinden ze in elk geval iets te radicaal. Volgens de tot nog toe verschenen studies zouden emotionele problemen het immers wel degelijk moeilijker maken om zwanger te raken. En zoals alle wetenschappelijke studies vertoont ook die haar gebreken. Onder meer als het gaat om de methode die gebruikt wordt om het angstniveau van de toekomstige moeder te bepalen.

 

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 14/11/2011 - 15h05

Boivin, J., British Medical Journal, februari 2011, BMJ 2011;342:d223

doi:10.1136/bmj.d223

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Stress, IVF en zwangerschap: een driehoeksverhouding Gepubliceerd op 04/03/2014 - 14h39

Er komt veel stress kijken bij de processen van medisch begeleide voortplanting. IVF vormt daar geen uitzondering op. Welke impact heeft stress op het succes van deze behandelingen? De wetenschap staat niet stil.

De voortplantingsmethode doet er weinig toe Geüpdatet op 26/04/2005 - 00h00

Baby's die verwekt zijn via medisch begeleide voortplanting (MBV) kennen een even gezonde lichamelijke en geestelijke ontwikkeling als natuurlijk verwekte kinderen, zo luidt de conclusie van een nieuwe Europese studie.

Rooksters worden moeilijker zwanger! Gepubliceerd op 28/05/2015 - 17h09

Alle vrouwen weten vandaag wel dat roken tijdens zwangerschap af te raden is. Maar amper 47 % van de vrouwen weet dat roken de vruchtbaarheid in gevaar brengt. En amper 30 % van de vrouwen werd door de behandelende arts van dat risico op de hoogte ge...

Meer artikels