PUBLICITÉ

Angina: een snelle diagnosetest met gevolgen voor de behandeling

Geüpdatet door Dr. Sylvie Coulomb op 25/11/2008 - 00h00
-A +A

een angina is een keel- en/ of amandelontsteking die gepaard gaat met pijn bij het slikken. ze komt vooral voor bij kinderen en jongvolwassenen, meestal ’s winters. de meeste angina’s zijn van virale oorsprong; toch kan geen enkel klinisch teken een bacteriële angina formeel uitsluiten. vandaag is er een snelle diagnosetest beschikbaar waarmee de arts uitsluitsel kan krijgen, waardoor het onnodig voorschrijven van antibiotica vermeden wordt.

PUB

Wat zijn de oorzaken?

Virussen. Zijn de oorzaak van de meeste erythemateuze en erythemateus-pultiforme angina's. Het gaat vooral om rinovirussen, coronavirussen, het respiratoir syncitiaal virus, Myxovirus influenzae (griep) en para-influenzae en adenovirussen. Het Epstein-Barr-virus leidt tot mononucleosis infectiosa (klierkoorts), waarbij pseudo-membraneuze angina optreedt.Het aids- of hiv-virus kan bij de primo-infectie een ulcereuze angina veroorzaken (met mondzweren). Andere virussen kunnen vesiculeuze angina's (waarbij de orofarynx bedekt is met blaasjes) veroorzaken, zoals het herpesvirus, het zonavirus en het Coxsackie A-virus (herpangina).Bacteriën. De meest voorkomende en ernstigste bacteriële angina wordt veroorzaakt door de β-hemolytische streptokok van de A-groep (SHBA).

Difterische angina is dankzij vaccinatie zo goed als verdwenen in Frankrijk en komt nog alleen voor bij niet of slecht ingeënte personen. De angina van Vincent wordt veroorzaakt door woekerende bacteriën die normaal aanwezig zijn in de farynx en wordt bevorderd door een slechte mond- en tandhygiëne.

  • acute leukemie. Een ulcereuze angina kan deze ernstige ziekte aan het licht brengen bij kinderen.
  • toxische agranulocytose (sterke daling van het aantal granulocyten, een specifiek type witte bloedcellen) door het nemen van bepaalde geneesmiddelen of zware en langdurige bestraling, en mucitis (ontsteking van het mond- en keelslijmvlies) na radio- of chemotherapie kunnen tot ulcereuze angina leiden.

Praktische tips

Regelmatig fris water drinken om de keel te verlichten.Als het kind moeilijk kan slikken: het eten pureren, zonder het evenwel te dwingen om te eten. Niet roken in de buurt van een kind met een angina, want tabak bevordert KNO-infecties en vermindert de weerstand.De kamer op een temperatuur houden van 18-20°C en goed verluchten. Zo nodig een luchtbevochtiger gebruiken.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 19/08/2003 - 00h00 en geüpdatet door Dr. Sylvie Coulomb op 25/11/2008 - 00h00 la prise en charges des angines en 2002. h. portier, m. grappin. pages spéciales de fmc du quotidien du médecin. n° 7202, 21/10/2002. angines : la nouvelle stratégie de prise en charge. panorama du médecin n° 4898, 26/06/2003. rhumes, angines, bronchites...on se soigne. j.l. dervaux. marabout.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Misschien is het wel een angina? Geüpdatet op 09/01/2012 - 16h05

Heeft uw kind keelpijn ? Misschien is het wel een angina . Maar wat is het verschil tussen een angina en een neus-keelholteontsteking en hoe pakt u ze aan? Alles wat u moet weten over angina en keelpijn .

Keelontsteking: vraag en antwoord Gepubliceerd op 23/12/2016 - 10h00

Angina of keelontsteking is geen ernstige ziekte, maar de ontsteking kan wel heel pijnlijk en daardoor soms ook angstaanjagend zijn. Het is overigens een van de meest frequente redenen voor een medische raadpleging. E-gezondheid geeft alvast een antw...

Meer artikels