PUBLICITÉ

Aneurysma van de aorta

Gepubliceerd door Dr. Renaud Guichard op 13/08/2002 - 00h00
-A +A

Een ruptuur of scheur van een aneurysma van de buikslagader (aorta abdominalis) is zo ernstig (“dodelijk”) dat het aangewezen is dergelijke aneurysmata vroegtijdig op te sporen om "rustig" te kunnen opereren.

PUB

Welke zijn de oorzaken?

De arteriële vaatwand wordt progressief aangetast door de dubbele werking van roken en cholesterol zodat de binnendiameter vermindert (geleidelijke opstapeling van atheroomplaques) en de elasticiteit van de arterie afneemt, waardoor het kaliber van de slagader geleidelijk toeneemt onder invloed van de druk. Deze toename van de diameter wordt aneurysma genoemd. Aneurysmata komen vooral voor in de aorta. De aorta is de grootste slagader van het lichaam; de aorta vertrekt aan het hart en mondt onderaan in de buik uit in de slagaders van de onderste ledematen (dijslagaders). Vooral het buiksegment van de aorta wordt getroffen door aneurysmata. Opmerking: een verwijding van de hersenslagaders wordt ook aneurysma genoemd, maar dergelijke aneurysmata zijn aangeboren en manifesteren zich op een andere manier.

In de praktijk

Een aneurysma van de buikslagader komt vaak laat tot uiting zodat de kans groot is dat het aneurysma gaat scheuren. Pijn in de buik of de lenden bij 50-plussers moet dus steeds doen denken aan de mogelijkheid van een aneurysma, dat kan worden opgespoord met een echografie.

Gepubliceerd door Dr. Renaud Guichard op 13/08/2002 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Wat is 'breken van een aneurysma'? Gepubliceerd op 08/02/2011 - 13h31

Een aneurysma is een plaatselijke verwijding van een slagader . Meestal gaat het om een uitzetting van de aorta of lichaamsslagader, maar eigenlijk kan een aneurysma zich op eender welke slagader bevinden. Het gevaar met een aneurysma is dat het kan...

Meer artikels