PUBLICITÉ

Anencefalie

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Aangeboren misvorming waarbij het schedeldak vrijwel geheel ontbreekt en een deel van de hersenen in ontwikkeling is achtergebleven. Gewoonlijk gaat anencefalie gepaard met een open rug (spina bifida) en is ze niet met het leven verenigbaar.

Anencefalie en spina bifida behoren tot de vaakst optredende neuraalbuisdefecten. Anencefalie leidt kort voor of onmiddellijk na de geboorte onherroepelijk tot de dood, maar kinderen met een open rug zijn levensvatbaar, hoewel de levensverwachting dikwijls kort is.

De oorzaak van dit soort afwijkingen is niet precies bekend. Er wordt verondersteld dat er genetische factoren in het spel zijn, omdat er in gezinnen waarin in een kind met zo'n gebrek is geboren circa 3 procent kans bestaat op herhaling, maar dit wil niet zeggen dat zo'n afwijking niet spontaan zou kunnen optreden.

In bepaalde etnische groeperingen komen deze afwijkingen vaker voor dan normaal; het minst vaak worden ze aangetroffen onder mensen van oosterse afkomst of mensen met een zwarte huidskleur, en het meest onder blanken van Ierse of Britse afkomst.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Tweelingzwangerschap Geüpdatet op 23/03/2004 - 00h00

Ook al is het aantal tweelingen dankzij medisch begeleide voortplanting de voorbije jaren toegenomen, toch vertegenwoordigen ze slechts ongeveer 3 % van alle geboorten. Deze risicozwangerschap moet bijzonder strikt gevolgd worden…

Prenataal onderzoek Geüpdatet op 14/02/2003 - 00h00

Prenataal onderzoek in het ziekenhuis wordt vooral uitgevoerd om de kans te onderzoeken dat het ongeboren kind met een erfelijke afwijking of ziekte ter wereld zal komen.

Meer artikels