PUBLICITÉ

De anale klieren van de hond

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 16/08/2005 - 00h00
-A +A

Uw hond wrijft voortdurend met zijn achterste tegen de grond, likt vaak aan zijn anus of heeft pijn als hij zijn gevoeg doet? Laat dan zijn anale klieren onderzoeken door uw veearts: misschien moeten ze wel geledigd worden.

PUB

Geur als communicatie

Honden beschikken over tal van communicatiemiddelen. Eén ervan verspreidt een bijzonder sterke geur: het ledigen van de "anale klieren", twee zakjes aan weerskanten van de anus. Deze klieren scheiden een stof af waarmee wilde honden wellicht hun territorium afbakenen. Bij onze huishonden worden ze geledigd bij de defecatie of bij hevige emoties, via twee kanaaltjes die uitmonden in de anus.

Ledigingsprobleem

Soms worden de anale klieren niet correct geledigd, bijvoorbeeld wanneer de afvoerkanalen verstopt zijn door darmparasieten, een tumor, een wonde,… Bovendien zijn sommige hondenrassen zoals cockers, poedels en spaniëls genetisch voorbestemd om problemen te krijgen met de lediging van hun anale klieren. Deze klieren raken dan verstopt door hun secreties, zetten uit en raken ontstoken. Dat hindert de hond, die zijn achterste tegen de grond wrijft om de last te verminderen. Soms likt de hond ook zijn anale zone, waardoor de ontsteking nog verergert. Als het probleem op dat moment niet behandeld wordt, kan er zich zoveel vocht ophopen in de klieren dat er infecties en abcessen ontstaan die op hun beurt pijn en koorts veroorzaken. Sommige honden hebben chronisch last van deze aandoening en moeten goed opgevolgd worden en regelmatig preventief hun anale klieren laten leegmaken.

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 16/08/2005 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Allergie voor dieren Geüpdatet op 23/05/2006 - 00h00

Bijna één Belgisch gezin op twee heeft een huisdier , in een op twee gevallen is dit een hond of een kat. Honden, katten, vogels, hamsters, ratten, konijnen... maken deel uit van ons dagelijkse leven. Nochtans veroorzaken erg veel allergieën !

Huidtumoren: loopt uw hond gevaar? Gepubliceerd op 03/06/2013 - 17h46

Cysten, abcessen, hematomen en tumoren kunnen de huid van uw hond misvormen. Van de tumoren, die het gevolg zijn van een abnormale vermenigvuldiging van de huidcellen, moet een biopsie of een excisie worden gemaakt om de risico's voor uw vriend te ku...

Meer artikels