PUBLICITÉ

Anale fistel: behandelen om recidief te voorkomen

Gepubliceerd door Aanpassing: Pierre Dewaele op 01/04/2002 - 00h00
-A +A

Een abces ter hoogte van de anus (of aars) is zeer pijnlijk. Soms gaat het abces spontaan open. De pijn verdwijnt dan, maar niet de oorzaak, doe vaak een fistel is. En als geen behandeling wordt gegeven, zal het abces zeker terugkomen.

PUB

Oorzaken

Een anale fistel is het gevolg van infectie van een klier aan de binnenkant van de anus. De etter kan door de anus lopen, maar zal zich vooral ophopen in de binnenwand van de anus om ten slotte aan de huid naast de anus uit te komen. Dat wordt een abces van de margo ani genoemd. De precieze oorzaak is niet gekend. We weten gewoonweg niet waarom sommige mensen een fistel krijgen en andere niet, behalve bij zeldzame ziekten, zoals de ziekte van Crohn die vaak wordt verwikkeld met abcessen van de anus.

Wanneer raadplegen?

Een anale fistel is geen ernstige ziekte, maar wel vervelend. Een abces van de margo ani is zo pijnlijk dat doorgaans dringend een arts wordt geraadpleegd (huisarts, spoedgevallenarts of chirurg). Maar als de acute periode voorbij is, zijn twee situaties mogelijk. Mogelijk gebeurt er tussen twee abcessen in niets, maar het zou verkeerd zijn niet te raadplegen. Waarom wachten op een recidief dat onvermijdelijk is en even pijnlijk is? Een tweede mogelijkheid is dat er nagenoeg voortdurend etter uitloopt uit de anus of ernaast. Sommige personen raadplegen niet, hoewel dat waarschijnlijk de beste periode is om te raadplegen. Door de uitloop van etter kan de chirurg immers het traject van de fistel in het licht stellen. De operatie kan dan ook in betere omstandigheden worden uitgevoerd.

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 01/04/2002 - 00h00 Dr. Renaud GUICHARD
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
De anale klieren van de hond Geüpdatet op 16/08/2005 - 00h00

Uw hond wrijft voortdurend met zijn achterste tegen de grond, likt vaak aan zijn anus of heeft pijn als hij zijn gevoeg doet? Laat dan zijn anale klieren onderzoeken door uw veearts: misschien moeten ze wel geledigd worden.

Tandabces: van a tot z Geüpdatet op 24/10/2011 - 11h47

Een tandabces is het gevolg van een besmetting ter hoogte van de tand of het tandvlees . Naast de normale antibioticabehandeling om de besmetting te stoppen, hangt de behandeling af van de ernst en de herkomst van de besmetting .

Meer artikels