PUBLICITÉ

Amerikanen en Fransen reageren verschillend op de tekenen van verzadiging...

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 11/03/2008 - 00h00
-A +A

Op het einde van de maaltijd, zouden Fransen en Amerikanen niet om dezelfde redenen stoppen met eten. Is dit een nieuwe verklaring van de enorme kloof, die op gebied van overgewicht bestaat tussen West-Europa en de Verenigde Staten? Het is in elk geval een verklaring die ernstig genomen wordt.

PUB

De laatste jaren worden steeds meer vergelijkende studies gepubliceerd over de eetgewoonten van Amerikanen en Fransen (en dus door extrapolatie ook Europeanen). De Amerikanen willen koste wat het kost het mysterie doorgronden: de Fransen zijn verzot op vette voedingsmiddelen, de Amerikanen eerder op alles wat 'light' is. En toch zijn Fransen aanzienlijk slanker dan Amerikanen!

De porties

In 2003 legde een opmerkelijke studie, uitgevoerd door een Amerikaanse psycholoog en een Franse socioloog, de nadruk op het verschil in omvang van de opgediende porties in beide landen. De resultaten van het onderzoek waren zeer duidelijk. Na bestudering van het gewicht van de opgediende porties in restaurants, inbegrepen fastfoodketens, pizzeria's, ijssalons, plaatselijke kroegen en etnische restaurants, bleek dat in Philadelphia het gewicht van een portie gemiddeld 25% hoger lag dan in Parijs. Een ontdekking die bevestigd werd na bestudering van de voedingsafdeling in supermarkten. Erger nog, Amerikanen verslinden hun fastfoodmaaltijd veel sneller dan Fransen, hoewel de geserveerde porties groter zijn! Zelfs met een "rijke" voeding, eten Fransen doodeenvoudig minder dan Amerikanen…

De tekenen van verzadiging

Een ander verschil werd onlangs gepubliceerd in het laatste nummer van het tijdschrift Obesity. In deze studie hebben de onderzoekers zich afgevraagd of de testpersonen (133 Parijzenaars en 145 inwoners van Chicago) zich eerder op interne of op externe tekenen van verzadiging baseerden om te stoppen met eten.
Volgens eerdere studies, zou het feit dat men eerder let op interne factoren (de honger) dan wel op externe elementen (de omgeving, een blik op het bord…), medebepalend zijn om obesitas te verklaren.

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 11/03/2008 - 00h00 Wansink B et al. Obesity 2007; 15(12) : 2920-2924
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ