PUBLICITÉ

Amandelen of geneesmiddelen?

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 21/10/2003 - 00h00
-A +A

Bijna 70 % van de Belgen hebben te veel cholesterol, maar slechts 7 % is daarvan op de hoogte! En als het probleem bekend is, nemen arts en patiënt vaak de toevlucht tot geneesmiddelen, terwijl er goede dieetcombinaties bestaan…

PUB

De meeste dieetmaatregelen om de cholesterol te doen dalen, hebben meestal slechts een beperkte impact als ze niet gecombineerd worden met andere maatregelen. Oplosbare vezels (4 %), soja-eiwitten en fytosterolen en hun derivaten in de "nieuwe" margarines (tot 13 %) hebben niet hetzelfde effect als sommige cholesterolverlagende geneesmiddelen zoals statines. Deze moleculen behoren tot het therapeutische basisarsenaal om de cholesterol onder controle te houden. De cijfers over de statines spreken voor zich. Ze remmen de cholesterolsynthese af en verlagen de "slechte" LDL-cholesterol in het bloed met 28 tot 35 %, afhankelijk van de studie. Deze maatregel is gunstig voor de volksgezondheid, want hij doet de cardiovasculaire mortaliteit met 23 tot 32 % dalen. Het is dan ook makkelijk te begrijpen waarom de geneeskunde zo gehecht is aan het gebruik van statines.

Eendracht maakt macht

De grote rijkdom van voeding schuilt echter hierin, dat ze niet bestaat uit afzonderlijke bestanddelen, maar uit een reeks voedingsstoffen die elkaar kunnen versterken (synergie). In dit verband formuleerde een Canadees onderzoeksteam de hypothese dat een combinatie van levensmiddelen waarvan de cholesterolverlagende werking bewezen is, een gecumuleerd effect zou kunnen hebben op het cholesterolgehalte dat het effect van statines benadert. Ze rekruteerden daartoe in een ziekenhuis in Toronto 46 volwassenen van 59 jaar met een te hoge cholesterol. De vrijwilligers werden willekeurig ingedeeld in drie groepen: een controledieet met weinig verzadigde vetten, op basis van volkorengranen en magere melkproducten, hetzelfde dieet met lovastatine (een klasse van statines), en een combinatiedieet van plantaardige sterolen, soja-eiwitten, oplosbare vezels en amandelen. Gedurende vier weken werden er in de drie groepen bloedstalen genomen om de lipidenparameters, de CRP (C-reactive protein, een ontstekingsmarker), de bloeddruk en het lichaamsgewicht te meten.

Leve amandelen!

Zowel het controle-, het statine- als het combinatiedieet verlaagden de "slechte" cholesterol, met respectievelijk 8 %, 30,9 % en 28,6 %. Kortom, het dieet op basis van onder meer amandelen bleek even doeltreffend als het geneesmiddel! Het combinatiedieet doet niet alleen het cholesterolgehalte sterk dalen, maar heeft net als de statines ook een aanzienlijk effect op de CRP. Zo daalde de CRP in de drie groepen met respectievelijk 10 %, 33,3 % en 28,2 %. Een belangrijk detail, want dit ontstekingsremmende effect ligt vermoedelijk ook aan de basis van de daling van de cardiovasculaire mortaliteit die is vastgesteld bij statines. In de strijd tegen de belangrijkste vijand van onze slagaders tekent zich dus een nieuwe dieetstrategie af, die bovendien het voordeel biedt dat ze een veel minder groot gat slaat in de sociale zekerheid…

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 21/10/2003 - 00h00 Jenkins DJA et al. JAMA 2003 ;290 :502-510.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Het cholesterolverlagend dieet herzien Gepubliceerd op 18/03/2015 - 12h14

Hebt u te veel cholesterol ? De eerste stap die u op het vlak van voeding moet zetten, is een cholesterol verlagend dieet volgen. Maar dat dieet zou voortaan wel eens minder strikt of beperkend kunnen zijn dan voorheen. Centraal in dat dieet stond he...

Meer artikels