De amandel is een notendop vol goeds. Ze is erg calorierijk, maar levert tegelijk heel interessante vetzuren die bescherming bieden tegen hart- en vaataandoeningen. Ze bevat voorts ook de antioxidatieve vitamine E.

De bittere amandel
Met bittere amandelen is het evenwel uitkijken. Deze vruchten komen van de wilde amandelboom en zijn erg bitter en zelfs giftig als men er veel van eet. De bittere amandel bevat cyaanwaterstofzuur, een stof die in hoge dosissen dodelijk is. De vrucht wordt in heel lichte dosissen gebruikt voor patisserie en snoep vanwege haar heel typische smaak.
Amandelen: 50% olie en vetzuren
De zoete amandel is een erg calorierijk (575 cal per 100 gram). Ze bevat ook heel veel vet (50% olie en vetzuren). Men kan er dus beter niet mee overdrijven, zeker niet als ze wordt geserveerd in de vorm van amandelgebak (frangipane, marsepein
), want daar zit ook nog eens suiker in
Maar amandelen bezitten ook heel veel goede eigenschappen. Ze zitten boordevol vezels, vitamines en mineralen (magnesium, koper, fosfor, ijzer, zink, vitamine B2, vitamine E, foliumzuur, enz.). En tot slot leveren ze ook nog veel plantaardige eiwitten: 20 gram per 100 gram. Dat is bijna evenveel als vlees of een yoghurt. Ze zijn dus een waardevol voedingsmiddel voor vegetariërs.