PUBLICITÉ

Alzheimer: wat zijn de verschillende stappen in de ziekte ?

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 02/11/2016 - 12h27
-A +A

Niet elke achteruitgang van het geheugen is toe te schrijven aan de ziekte van Alzheimer.

Ook het normale verouderingsproces gaat gepaard met geheugenstoornissen.

­Het feit dat de symptomen van de ziekte van Alzheimer zich maar geleidelijk aan ontwikkelen, bemoeilijkt de diagnose extra. Het is dus belangrijk om te weten hoe de ziekte van Alzheimer evolueert.

PUB

Ziekte van Alzheimer: een symptoom van veroudering of een echte ziekte?

Ons geheugen gaat stukje bij beetje achteruit als we ouder worden. Dat is een  natuurlijk proces. Maar in tegenstelling tot wat veel mensen denken, is de ziekte van Alzheimer geen normale, aan veroudering te wijten evolutie.

Alzheimer is een zogenaamde neurodegeneratieve ziekte. Dat betekent dat bepaalde neuronen afsterven, wat hersenletsels en een ophoping van bèta-amyloïde eiwitten veroorzaakt. Hierdoor treden er versneld "echte" geheugenstoornissen op en dat uit zich in andere specifieke symptomen, zoals oriëntatieproblemen en gedragstoornissen.

 

Alzheimer evolueert geleidelijk aan

De ziekte van Alzheimer wordt gekenmerkt door een onomkeerbare achteruitgang van de geestelijke vermogens. Die problemen treden - en dat is typisch voor de ziekte - heel geleidelijk aan op.

In het begin wordt vooral het kortetermijngeheugen aangetast.

Maar aangezien ons geheugen ook achteruitgaat als we ouder worden, is het in het begin moeilijk om deze problemen te linken aan de ziekte van Alzheimer en niet aan het normale verouderingsproces.
Meestal rijst vermoeden dat het om de ziekte van Alzheimer gaat dus pas als de problemen erger worden.

Iedereen vergeet bijvoorbeeld wel eens waar hij de sleutels gelegd heeft en die dingen komen ook vaker voor naarmate we ouder worden. Maar dat is iets heel anders dan bijna systematisch een handtas, de sleutels, de tandenborstel of de krant niet terugvinden omdat die op een ongepaste plek zijn weggelegd (de koelkast, onder het bed, de bergplaats, enz.). Dat laatste gedrag wijst in de richting van dementie, waarschijnlijk de ziekte van Alzheimer (alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie bij bejaarden).

Er worden in de evolutie van de ziekte van Alzheimer drie stadia onderscheiden:

Stadium 1: de eerste tekenen,
Stadium 2: uitbreiding van de symptomen,
Stadium 3: laatste stadium van de ziekte van Alzheimer.

 

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 25/06/2012 - 12h15 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 02/11/2016 - 12h27

Association France Alzheimer, www.francealzheimer.org.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hoe verloopt de ziekte van Alzheimer? Geüpdatet op 11/10/2016 - 17h13

De ziekte van Alzheimer ontwikkelt zich op sluipende wijze. De cognitieve klachten en gedragsstoornissen nemen geleidelijk aan toe, maar ze verschillen van de ene persoon tot de andere. Wat zijn de verschillende fases in het verloop van deze ziekte?

Ziekte van Alzheimer: test uw kennis Geüpdatet op 14/01/2014 - 10h23

In België zijn er 85.000 personen met de ziekte van Alzheimer. Het aantal gevallen van dementie ligt nog twee keer hoger: dementie treft 9,3 % van alle bejaarden. Wat weet u precies over deze ziekte? Test uzelf via 10 vragen.

Meer artikels