PUBLICITÉ

Alternatieve geneeskunde en kankerpatiënten

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 25/08/2015 - 12h18
-A +A

De grote meerderheid van de kankerpatiënten nemen hun toevlucht tot de alternatieve geneeskunde. Op welke soorten methodes doen ze een beroep, en waarom?

PUB

Welke plaats kan de alternatieve geneeskunde innemen in de oncologie?

Hoeveel kankerpatiënten hun toevlucht zoeken tot wetenschappelijk niet bewezen therapieën hangt natuurlijk af van de definitie van deze technieken. Volgens studies gaan de cijfers van minder dan 10% tot... 80%. In België zou volgens de studies meer dan de helft van de patiënten de stap zetten.

De meest courante therapie is fytotherapie, gevolgd door homeopathie. Ook acupunctuur, meditatie, massage en yoga scoren goed.

Wat is de motivatie van mensen die kiezen voor alternatieve geneeswijzen?

Kanker is een ziekte die angst inboezemt en de behandelingen zijn soms lastig om te dragen. Alternatieve dokters worden door de patiënten gezien als hulpverleners die alles doen wat ze kunnen om de ziekte het hoofd te bieden. Meestal is de filosofie ook om niet de ziekte maar de randverschijnselen te behandelen: de pijn, de bijwerkingen van de behandelingen, de vermoeidheid, enz. Ook psychotherapie in al haar vormen hoort in dit rijtje thuis. De therapieën pakken natuurlijk niet de kanker aan, maar helpen de patiënten omgaan met de emoties die de kankerdiagnose vaak oproept.

Het is belangrijk een onderscheid te maken tussen enerzijds de alternatieve dokters die de zieke helpen zijn kanker te trotseren en anderzijds diegenen die beweren de ziekte zelf te willen genezen. De zogenaamde wetenschappelijke geneeskunde is voorlopig de enige doeltreffende manier om kanker te behandelen. De aanvullende of alternatieve geneeswijzen moeten daarom met de nodige zorg worden gebruikt, zeker als het om kanker gaat. Sommige signalen moeten bij u een rood lichtje doen branden:

* Elk voorstel of elke aanmoediging om iets te veranderen aan de conventionele behandeling.

* Buitensporige prijzen.

* De intentie om controle te krijgen op de patiënt: therapeut die beweert de enige te zijn die de kanker kan behandelen (of genezen), pogingen om controle te verwerven over gedragspatronen die niets met de ziekte te maken hebben, enz.

* Producten als wondermiddeltjes voorstellen.

Cruciaal is dat u erop toeziet dat er geen genezingskansen verloren gaan door af te zien van de traditionele behandeling. Gelukkig weigert slechts 1 tot 4% van de kankerpatiënten de conventionele behandeling voort te zetten.

Het gros van de kankerpatiënten neemt zijn toevlucht tot de alternatieve geneeskunde
om de bijwerkingen te verzachten, om de psychische weerstand te verhogen, ter ondersteuning of
zelfs ter vervanging van de klassieke behandeling.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste, bewerkt door Marion Garteiser le 04/09/2007 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 25/08/2015 - 12h18

De Artsenkrant, n°8155, april 2007.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Migraine en alternatieve therapieën Geüpdatet op 07/09/2016 - 12h44

Veel migrainelijders zoeken hun toevlucht tot alternatieve geneeswijzen als de behandelingen met medicijnen niet het verhoopte resultaat hebben. Maar welke kiezen ze, en met welke resultaten?

Handpalm voorspelt kanker Geüpdatet op 14/10/2008 - 00h00

Een verdikte of vergroeide handpalm met opgezwollen vingers kan wijzen op kanker elders in het lichaam. Een pijnlijke handpalm kan duiden op kanker aan de eierstokken maar ook aan de dikke darm of de alvleesklier.

Rugpijn: leve yoga! Geüpdatet op 07/03/2006 - 00h00

Heel veel mensen lijden aan chronische lagerugpijn. Onlangs werd aangetoond dat yoga deze chronische pijn significant kan doen dalen in vergelijking met de klassieke methoden. Nog een reden om deze natuurlijke aanpak te stimuleren.

Meer artikels