PUBLICITÉ

Als de wetenschappen telepathie opnieuw uitvinden!

Gepubliceerd door Aanpassing: Pierre Dewaele op 08/04/2002 - 00h00
-A +A

Een computer bestellen alleen door eraan te denken! Een buitengewone krachttoer die reeds werd gerealiseerd bij de mens en nu ook bij een aap. Mensen en primaten zijn zo in staat een videospel, een tekstverwerker en zelfs een kunstlidmaat te laten werken.

PUB

De hersenen zenden elektrische signalen uit die geregistreerd kunnen worden. Willekeurige bewegingen worden gestuurd door onze eigen computer. Verschillende onderzoekers proberen sinds 1997 de hersenen van de mens te verbinden met elektronische hersenen. Met interessante resultaten.

Elektronische telepathie

De eerste patiënt bij wie elektroden werden geïmplanteerd, vertoonde alsmaar ernstiger aanvallen van beroerte (CVA's). Sinds de laatste aanval is hij volledig verlamd. Johnny kon niet meer bewegen en spreken, maar zijn hoofd was nog perfect. Specialisten van de dienst neurologie hebben een paar speciale elektroden in zijn hersenen geïmplanteerd. Na een aanleerperiode kan Sam de cursor van de computer bewegen door de muis te laten bewegen met zijn hersenen. Vervolgens moet hij enkel nog denken aan de cursor. De hersenen beschikken inderdaad over een immens aanpassingsvermogen en kunnen, naargelang de omstandigheden, nieuwe verbindingen aanleggen waardoor ze nieuwe vermogens kunnen ontwikkelen.Johnny is er zelfs in geslaagd een kunsthand te laten bewegen. Helaas dienden de elektroden te worden verwijderd omdat de patiënt erop achteruitging. Er werden elektroden geïmplanteerd bij andere personen en het onderzoek gaat verder.

Ook bij apen

Amerikaanse onderzoekers hebben nu ook een netwerk van elektroden geïmplanteerd in de hersenen van een aap, met name in het deel van de hersenen dat de bewegingen beveelt. De elektroden worden via fijne connecties verbonden met een computer.In een eerste fase speelde het dier met een videospel door middel van een soort joystick en werden de elektrische signalen die door zijn hersenen werden uitgezonden, genoteerd. Daarna ontkoppelden de onderzoekers de joystick. De aap bleef de joystick gebruiken en zijn hersenen bleven dezelfde elektrische signalen uitzenden. En zo slaagde hij erin het videospel te laten werken, alleen dus door eraan te denken.Een dergelijk systeem zou bijzonder interessant kunnen zijn voor motorisch gehandicapten. Maar ook het Amerikaanse leger heeft veel belangstelling voor die uitvindingen.

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 08/04/2002 - 00h00 Nature 2002 ; vol. 416: 141-142.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
CVA: meteen reageren bij de eerste signalen Gepubliceerd op 27/04/2016 - 09h47

Elke dag krijgen in België gemiddeld meer dan 50 mensen een cerebrovasculair accident (CVA) . Het CVA is een van de belangrijkste oorzaken van sterfte en verminderde mobiliteit. Net als bij een hartinfarct, is het erg belangrijk dat u de eerste teken...

Hersenstimulatie verlicht Parkinson-patiënten Geüpdatet op 12/10/2004 - 00h00

De onderzoeken die de voorbije twee decennia werden gevoerd, toonden de efficiëntie op lange termijn aan van hersenstimulatie bij de behandeling van de ziekte van Parkinson, een heel vaak voorkomende chronische neurologische ziekte.

Een hersenstimulator voor Parkinsonpatiënten Geüpdatet op 08/04/2003 - 00h00

Deze techniek doet bijna alle symptomen van de ziekte van Parkinson verdwijnen. Daarbij wordt in de hersenen van de patiënt een reeks elektroden ingeplant die verbonden worden met een elektriciteitsgenerator, net als bij een hartstimulator (pacemaker...

Meer artikels