Als uw kat een dagje ouder wordt

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 04/10/2005 - 00h00
-A +A

Dankzij uw goede zorgen kan uw kat jarenlang uw trouwe gezel zijn. Boven de tien jaar wordt hij echter als "senior" beschouwd en kan hij typische ouderdomsziekten krijgen zoals hyperthyreoïdie.

PUB

De schildklier van oude katten

De schildklier is een kleine klier in de hals van de kat, vlak bij de luchtpijp. Ze produceert hormonen die de stofwisseling stimuleren, de hartslag versnellen en de contractiekracht van het hart doen toenemen. Een schildkliertumor is meestal goedaardig, kan voorkomen bij katten boven de zes jaar en bevordert de hormoonproductie. Doordat de hormonen van uw viervoeter op hol slaan, krijgt hij meer eetlust, vermagert hij, neemt de urineproductie toe en drinkt hij ook meer. Soms komt het dier ook angstiger of agressiever voor de dag dan gewoonlijk. Bovendien kan de overmatige hartstimulatie tot hartinsufficiëntie leiden.

Hyperthyreoïdie diagnosticeren

Als uw kat symptomen krijgt die aan hyperthyreoïdie doen denken, is een bloedonderzoek nodig om eventuele andere ziekten op te sporen en het schildklierhormoongehalte in het bloed te bepalen. Een kat met hyperthyreoïdie kan echter wel een normale schildklierhormoonspiegel hebben. Vandaar dat er mogelijk verschillende bloedafnames nodig zijn. Door zijn abnormale ontwikkeling is de schildklier soms voelbaar in de hals. Die zwelling is ook zichtbaar op de scintigrafie.

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 04/10/2005 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
De vacht van uw kat: onderhoud en haarballen Geüpdatet op 11/05/2005 - 00h00

Katten staan bekend om hun properheid en hun grondig toilet. Sommige dieren hebben echter verzorging nodig om een mooie en zachte vacht te behouden. Dat geldt des te meer voor katten met lange haren of katten die nooit buiten komen, en tijdens de rui...

Een mooie oude dag voor uw kat Geüpdatet op 24/10/2006 - 00h00

Als uw poes ouder dan 10 jaar is, wordt ze tot het clubje van de "senioren" gerekend. Het is dan raadzaam om een medische check-up te laten doen en haar voedingspatroon aan te passen. Op die manier kunt u haar een rustige oude dag bezorgen, zonder ve...

Meer artikels