PUBLICITÉ

Als u gewicht wilt verliezen, is lopen beter dan roken!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 16/10/2015 - 11h00
-A +A

Heel wat mensen roken om extra kilo's te vermijden.

Om datzelfde doel te bereiken, bestaat nochtans een andere methode, die bovendien doeltreffender en veel goedkoper is: hardlopen!

PUB

Lopen helpt om gewicht te verliezen

De sigaret en één van haar belangrijkste bestanddelen, namelijk nicotine, zorgen voor een algemene activering van de stofwisseling en een hoger calorieverbruik. Dit leidt dan weer tot licht gewichtsverlies, tenzij u meer gaat eten.

Hardlopen activeert eveneens de stofwisseling en dit beperkt zich niet tot de verbruikte calorieën.

Men gaat ervan uit dat dagelijks 15 tot 20 minuten hardlopen hetzelfde effect heeft op het gewicht als een pakje sigaretten. Zich bewust van de gevaren van de sigaret, zijn talrijke mensen dus beginnen te lopen om aan hun rookverslaving te ontsnappen. Uiteraard slaagt niet iedereen in zijn opzet.

Wij hebben ervoor gekozen om u het verhaal te vertellen van ultraloper Christian Schiester, een Oostenrijker die deel uitmaakt van die dekselse monsters van de uithoudingssport.

Ultralopen: een atypische sport

Op winter 2008 heeft hij in Egypte de Sinaïwoestijn doorkruist: 500 kilometer en een positief hoogteverschil van 5000 meter in 73 uur. En dat in een verschrikkelijke hitte. Tijdens zijn trainingen had hij zich hierop voorbereid door in een sauna te gaan hardlopen.

Een tijdje eerder had hij het omgekeerde gedaan door in een koelruimte te gaan hardlopen als voorbereiding op een wedstrijd van 100 kilometer in Antarctica. "Ik heb het nodig om mezelf gekke doelstellingen op te leggen", vertrouwt hij ons toe. "Dat was al het geval toen ik hiermee begon in 1989. Destijds was het uitsluitend de bedoeling om te stoppen met roken." Eerlijkheidshalve moeten we hier vermelden dat Schiester toen rookte als een kampioen! "Toen ik 22 was, rookte ik twee pakjes sigaretten per dag, soms drie wanneer het 's avonds laat werd. Het enige wat voor mij telde, was een glaasje drinken en plezier maken met mijn vrienden. Uiteindelijk deed ik niets anders dan de gebruiken van mijn dorp naleven. De voornaamste bezigheden bestonden daar uit drinken, roken en eten."

De schade opmeten!

"Op een dag stelde ik vast dat ik meer dan 100 kg woog. En ik was ook dikwijls in ademnood. Tegenwoordig heb ik een polsslag in rust van 32 slagen per minuut. Destijds was dat 93." Zijn arts trok toen aan de alarmbel. "Hij vertelde mij dat ik op die manier nooit mijn dertigste verjaardag zou vieren." De Oostenrijker besliste te kappen met zijn manier van leven: "Gedaan met roken, drinken en slechte eetgewoonten." Hij ging nog verder en besliste geen vlees, brood en zuivelproducten meer te eten. Toen is hij ook beginnen te lopen.

Moeizaam begin

"Aanvankelijk kon ik geen twee minuten lopen zonder te stoppen. In het dorp lachten de mensen mij uit, maar ik heb volgehouden en geleidelijk voelde ik dat mijn lichaam begon te veranderen." Anderhalf jaar later, bracht Schiester de marathon van New York tot een goed einde. Hij vervolgt: "Van 1999 tot 2002 heb ik 26 overwinningen behaald op de nationale kampioenschappen marathon, halve marathon, crosscountry en berglopen." Sinds hij gestopt is met roken, heeft hij elke dag zijn loopschoenen aangetrokken. "Alles hangt af van de data van de volgende wedstrijden, maar ik kan tot 340 kilometer per week lopen." De Oostenrijker geeft graag toe dat hij een drug vervangen heeft door een andere. "Het is wel zo dat ik dankzij het lopen heb kunnen reizen en ongewone plekken heb kunnen ontdekken. En dat in tegenstelling tot de sigaret, die me helemaal niets heeft bijgebracht! Als ik één ding heb geleerd uit dit verhaal, is het dat je beter je lichaam kan mishandelen. Zo niet, zal je lichaam jou mishandelen!"

Initialement publié par Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist, met de hulp van Matthieu Tonneau le 16/11/2009 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 16/10/2015 - 11h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
Frando

Daar zit zeker wat in, lopen is en blijft een gezonde sport voor SOMMIGEN, maar wat als je, zoals ikzelf, door vroeger teveel lopen, fietsen en schoolslag zwemmen al die sporten niet meer KAN doen wegens zware arthrose in de knieën. De grootste stomme stoot wat ik ooit begaan heb was te denken dat ik na het weer beginnen roken (na 16 j niet meer gerookt), mijn kilootjes er weer af kon krijgen, ijdele hoop !!!!!!!

PUBLICITÉ
Lees ook
Hepatitis A: een nare vakantieherinnering! Gepubliceerd op 01/07/2014 - 15h11

Caroline, 26 jaar, heeft hepatitis A opgelopen aan het zelfbedieningsbuffet van het viersterrenhotel waar zij verbleef tijdens haar vakantie in Egypte. Wil je deze ziekte, die zeer vervelend kan zijn, niet mee naar huis nemen, dan raden we je aan om...

Roken: de eerste sigaret is de ergste! Geüpdatet op 25/07/2006 - 00h00

Je hoort regelmatig zeggen dat je een kind van het roken kunt afhouden door het zijn eerste sigaret alleen te laten roken, zonder zijn vrienden. Hij zal dan inzien hoe slecht het is. Dat is een echte valstrik!

Voedingtips om een marathon te winnen Geüpdatet op 26/04/2010 - 00h00

Om de ruim 40 km van een marathon te lopen volstaat het niet om u sportief voor te bereiden. Ook de voeding is heel belangrijk. Hieronder vindt u voedingtips die u kunt toepassen tijdens de trainingen, maar ook voor de marathon , tijdens de marathon...

Hardlopen: kent u de Pose-methode al? Gepubliceerd op 18/03/2015 - 12h40

Een nieuwe hardlooptechniek , de Pose-methode bestaat sinds het begin van de jaren 2000 en wordt vandaag de dag steeds meer erkent. De methode stelt voor om eerst het voorste deel van de voet te plaatsen , voor een zachter gevoel en om voordeel te ha...

Meer artikels