PUBLICITÉ

Als muziek doof maakt

Geüpdatet door Isabelle Eustache, journaliste santé op 22/05/2015 - 11h34
-A +A

Geluid kan nefast zijn in de vrije tijd, en in het bijzonder door naar te luide muziek te luisteren. Het risico is des te groter, omdat de schadelijkheid wordt gemaskeerd door het genot dat men beleeft aan het luisteren. Jongeren en minder jongeren, hou enkele vuistregels in gedachten om gehoorletsels te voorkomen.

PUB

Jaarlijks worden in België 30.000 nieuwe gevallen gemeld van oorsuizen, waarvan 20.000 gevallen voorkomen bij jongeren die een geluidstrauma hebben opgelopen. U moet weten dat doofheid door geluid een traumatiserende doofheid is die niet kan worden geopereerd en waarvoor ook hoorapparaten moeilijk zijn, omdat het binnenoor een verminderde en onduidelijke zenuwprikkel naar de hersenen stuurt. Oorsuizingen - geluiden en gefluit in de oren - kunnen van die aard zijn dat ze nooit meer overgaan en zo iemands leven vergallen. De risico's die muziek met zich meebrengt, zijn bijzonder schrikwekkend, want ze hebben te maken met het plezier van het luisteren. En tegenwoordig is het geluidsniveau heel hoog. Een fuif of een concert van minder dan 110 decibel is ondenkbaar geworden, het beschikbare materiaal is steeds krachtiger (walkmans, autoradio's, hifi-ketens), de reglementering is te tolerant voor plaatsen waar muziek wordt gespeeld of voor concerten, en er is ook nog de onwetendheid van het publiek. De enige remedie: informeren om te voorkomen.

Hoe beperkt u het risico voor uw oren?

  • Vermijd plaatsen, groepen en activiteiten die de reputatie hebben dat er te veel lawaai is.
  • Ga tijdens concerten of andere luidruchtige evenementen ver van de boxen staan (ook al is dat vooral efficiënt in open lucht).
  • Kijk heel vaak het geluidsniveau van uw walkman, hifiketen of autoradio na. We hebben vaak de neiging het volume geleidelijk hoger te zetten tot het te hoog staat zonder dat we dat nog objectief kunnen vaststellen.
  • Draag in een discotheek of bij een concert ten minste gedurende een deel van de avond beschermende oordopjes.
  • Beperk uw wekelijkse luistertijd. Die mag niet meer dan twintig uur bedragen voor een walkman of autoradio op een redelijk niveau, vier uur voor een walkman op een hoog volume of een muziekcafé of twee uur voor een avondje uit in een discotheek.
  • Laat uw oren na een avondje discotheek of een concert 12 tot 24 uur rusten.

 

Reageer snel

Het alarmsignaal is als u moeilijkheden hebt om anderen te begrijpen tijdens een gesprek, vooral in een luidruchtige omgeving. Het is heel belangrijk dat gehoorverlies in een vroeg stadium wordt ontdekt, want het zal verraderlijk snel onomkeerbaar verergeren. Bovendien is de leeftijd een factor die de aanpassing aan het gebruik van hoorapparaten sterk beïnvloedt. Overigens is het aangeraden om vanaf de leeftijd van zestig en vervolgens om de één à twee jaar een specialist te raadplegen voor een controle met tests voor de perceptie van muzikale geluiden en gesproken klanken.

Abonneer u gratis op de newsletter van e-gezondheid!

Initialement publié par Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 26/04/2005 - 00h00 et mis à jour par Isabelle Eustache, journaliste santé le 22/05/2015 - 11h34

www.audition-info.org

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Bescherm uw gehoor zoveel mogelijk Gepubliceerd op 22/05/2015 - 09h05

Op elke leeftijd moeten we eraan denken: ons gehoor is een zeer kwetsbaar zintuig dat, zoals elk orgaan, veroudert. Deze veroudering is onvermijdelijk, maar we kunnen toch maatregelen nemen om ze te vertragen of ten minste om te vermijden dat ze vers...

Luidruchtig speelgoed: vermijd gehoorschade! Gepubliceerd op 16/09/2015 - 14h29

In de winkels ligt meer en meer geluidsproducerend speelgoed en, we moeten het wel toegeven, kinderen zijn vragende partij. Kijk bij aankoop toch goed uit. Kijk bijvoorbeeld naar de geluidsniveaus die op de verpakking vermeld staan. Sommige geluidsni...

Meer artikels