PUBLICITÉ

Als kanker de smaak aantast

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 06/07/2012 - 15h17
-A +A

Kanker veroorzaakt bij kankerpatiënten vaak een vermindering of volledige uitval van de smaakzin.

Dat kan te wijten zijn aan de ziekte zelf, aan de gevolgde therapieën of aan psychologische criteria. In ieder geval is de smaak belangrijk genoeg om naar oplossingen te zoeken.

PUB

Kanker en smaakafwijkingen

De mededeling van de diagnose alleen al kan - door de emotionele schok die ze teweegbrengt - een storing van de smaak veroorzaken.
Ook de locatie van bepaalde kankers (in het hoofd of de hals) kan een rol spelen. Dat is bijvoorbeeld het geval als de tumor de tong en de smaakpapillen aantast. De smaak verandert dan en verdwijnt soms ook helemaal. Andere types van kankers ontregelen de overdracht van de zintuiglijke informatie naar de hersenen.
Tot slot kunnen ook therapieën zoals chirurgie en radiotherapie de organen en slijmvliezen die een rol spelen in de gewaarwording van smaak aantasten. Chemotherapieën werken anders. Sommige geneesmiddelen zijn toxisch voor de slijmvliezen en veroorzaken aften of tasten het spijsverteringskanaal aan. Andere moleculen hebben een neurologisch toxische werking en veranderen de smaakboodschap (de smaak vermindert of versterkt net, soms wordt hij zelfs vervalst). En dan hebben we het nog niet over de verhoogde risico's op infectie bij chemotherapie: infecties in de mond, candidose, herpes, enz.

Hormonale behandelingen hebben dan weer geen effect op de smaak.

 

Recepten en tips voor kankerpatiënten bij wie de smaak veranderd is

De smaak is een van de geneugten in het leven. Hij is belangrijk genoeg om hem te koesteren en is niet uit de voeding weg te denken. Voor mensen met kanker die last hebben van smaakstoornissen is een (voorlopig onvertaald) boekje met recepten verschenen dat een hulp kan bieden in het dagelijkse leven. Aanvullend staan er ook voedingstips en raadgevingen in van de hand van Ginette Rossignol, verantwoordelijk voor de dienst Voeding in het Institut Gustave Roussy in Parijs.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 06/11/2008 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 06/07/2012 - 15h17

Persdossier laboratoires BioAlliance Pharma, 6 oktober 2008.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Barbecue : de gevaren van gehakt Gepubliceerd op 22/06/2016 - 11h00

In de zomer wordt er vaak gekozen voor een barbecue, maar het is uitkijken geblazen als u kiest voor gehakt vlees. Voor hamburgers bijvoorbeeld.. Om besmetting met de Escherichia coli te vermijden, moet u een aantal maatregelen in acht nemen.

Meer artikels