PUBLICITÉ

Als je van de zon puistjes krijgt...

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 12/08/2008 - 00h00
-A +A

Zo'n 10% van de bevolking heeft een zonneallergie, ook wel chronische polymorfe lichtdermatose genoemd. Het gaat dus om een sterk verspreide aandoening, die bovendien nog toeneemt. Door enkele voorzorgen te nemen kunt u voorkomen dat de allergie erger wordt.

PUB

Hoe komt een zonneallergie tot uiting?

Lichtdermatose komt vooral voor bij vrouwen (9 vrouwen op 1 man) tussen 15 en 35 jaar. De allergie kan optreden vanaf de eerste keer dat men zich intens en langdurig blootstelt aan de zon, maar ook pas na verschillende keren. Meestal verschijnen er dan ook na de 2de of 3de dag van de vakantie in de halsopening kleine puistjes die gepaard gaan met jeuk. Die puistjes verspreiden zich vaak verder tot op de schouders, de voorarmen, de amen en zelfs de benen.
De uitslag duurt 5 tot 6 dagen. Daarna verdwijnen de puistjes vanzelf, op voorwaarde wel dat men dan in de schaduw blijft!

Pas op voor hervallen!

Het probleem met een lichtdermatose is wel dat men na zo'n eerste allergische reactie elke vakantie opnieuw het risico loopt om te hervallen. Bovendien wordt de allergie in de meeste gevallen ook elke keer erger: de zones met uitslag worden groter en de uitslag blijft ook langer . Dat komt omdat de gevoeligheid voor de zon geleidelijk aan en bij elke blootstelling aan de zon stijgt. Op de duur kan een lichtdermatose zelfs al worden uitgelokt gewoon door een simpel zonnig weekend in de maand mei bijvoorbeeld.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 12/08/2008 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Zonneproducten: niet zonder gevaar! Gepubliceerd op 30/06/2017 - 14h43

‘Veilig in de zon’ en ‘zonneproduct’, het zijn woorden die steevast in dezelfde zin opduiken. Dat zonneproducten gezondheidsrisico’s zouden inhouden, mag dan ook verbazen. Enkele aandachtspunten op een rij.

Misschien bent u wel allergisch voor de zon? Gepubliceerd op 29/04/2016 - 12h11

Eindelijk is de zon er! Na maanden koud en somber weer zouden we nog bijna vergeten hoe ze eruitziet. Met de tenen spelen in het zand… de vakantie lonkt! U droomt vast nu al van het mooie kleurtje dat u straks zult hebben. Het plaatje is idyllisch, w...

Zon en huid: opletten geblazen Gepubliceerd op 10/07/2014 - 23h56

Melanoom (huidkanker) kan veroorzaakt worden door een te lange, te vroege of te brutale blootstelling aan de zon. De zon kan echter ook andere nefaste gevolgen hebben, in het bijzonder voor personen die bepaalde geneesmiddelen moeten nemen.

Honden en katten: let op de zon! Geüpdatet op 19/06/2007 - 00h00

Hoewel de zon zeer gewaardeerd wordt door de meesten onder ons, weet tegenwoordig iedereen dat een overdreven blootstelling aan de zon rampzalige gevolgen kan hebben voor de huid en kan leiden tot de ontwikkeling van dikwijls kwaadaardige tumoren. En...

Meer artikels