PUBLICITÉ

Als het bloed vloeit

Gepubliceerd door Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist op 25/05/2004 - 00h00
-A +A

Sport is soms het toneel van erge of minder erge bloeduitstortingen. Wat kunt u daartegen doen?

PUB

Vroeger gebeurde het wel eens dat een sporter na een oppervlakkige bloeding toch de competitie voortzette. Rugbyliefhebbers herinneren zich misschien nog de beelden van een bebloede Jean-Pierre Rive tijdens het 5-Landentoernooi. Dat was vóór de aids-epidemie. Vandaag zijn de reglementen van de meeste teamsporten duidelijk: elke speler die bloedt, moet zich laten verzorgen buiten het terrein. Nadien kan hij eventueel weer meedoen, maar pas nadat de wonde bedekt of zelfs dichtgenaaid is.

Niet voor gevoelige zielen

Bij een bloeding is… koelbloedig handelen geboden, vooral geen paniek. Bloed heeft de eigenschap dat het zich overal verspreidt en met een ontstellend gemak onze kleren doordrenkt. Op die manier lijken onschuldige letsels soms veel erger dan ze zijn. Bebloede kleren hoeven echter niet noodzakelijk veel te betekenen. Wel komt het erop aan goed na te gaan om welk soort letsel het gaat. Op het sportveld gaat het meestal om aderlijke bloedingen. Sommige zones, zoals de hoofdhuid, de vingertippen en de neus bevatten enorm veel bloedvaatjes. Bij lichamelijke inspanningen treedt perifere vasodilatatie op, waardoor de bloeding nog heviger wordt. Toch zijn dergelijke wonden meestal oppervlakkig. Het volstaat om een verband aan te leggen en te wonde te behandelen met ijs, koud water en bloedstelpende producten. Soms moet de wonde gehecht worden.

Een spoedgeval

De situatie wordt complexer als het om een slagaderlijke bloeding gaat. Dergelijke bloedingen zijn veel zeldzamer, maar kunnen ontstaan bij zware liesletsels (dijslagader) of letsels aan de wenkbrauwboog (slaapslagader). Het bloed gutst uit de wonde telkens als het hart samentrekt, wat als een bijzonder ernstige situatie moet worden beschouwd! Men zal in dat geval de bloeding proberen te stelpen door de zone dicht te houden met de vuist, en vooral de gewonde naar het ziekenhuis (laten) brengen voor een spoedoperatie.

Gepubliceerd door Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist op 25/05/2004 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hoe voorkomt u littekens? Gepubliceerd op 01/08/2017 - 16h51

Net gevallen en een schaafwonde op uw knie? U denkt misschien: nooit draag ik nog jurkjes of shortjes? Hoeft niet. Lees hier onze tips om littekens te voorkomen.

Brandwonden: 10 belangrijke tips Gepubliceerd op 18/04/2017 - 12h19

Kleine brandwonden zijn veel voorkomende ongelukjes (kokend water, een hete ovenschotel, barbecue, de haard, zonneslag...). Gelukkig komen zware brandwonden minder vaak voor. Maar ongeacht hoe ernstig ze zijn, we moeten altijd op dezelfde manier reag...

Wat te doen terwijl u op de dierenarts wacht? Geüpdatet op 03/04/2007 - 00h00

Heeft uw hond een giftige stof binnengekregen of een ongelukje gehad? In afwachting dat de dierenarts er is, kunt u uw dier redden door bepaalde handelingen te verrichten of hem primaire medische hulp te verlenen. Maar er zijn ook dingen die u zeker...

Meer artikels