PUBLICITÉ

Als gokken een verslaving wordt...

Gepubliceerd door Dr. Catherine Feldman, bewerkt door Danielle Pickman op 22/10/2002 - 00h00
-A +A

Wie heeft nog nooit rillingen gekregen bij het horen van de geldstukken die uit een gokautomaat vallen? Wie heeft nog nooit een lotje gekocht in de hoop multimiljonair te worden? Kansspelen (Tiercé, Lotto, casino, enz.) kunnen een stukje droom en hoop geven. Maar sommige mensen worden echt verslaafd aan gokken. De droom slaat om in een nachtmerrie.

PUB

Norbert is 36 jaar oud en buschauffeur. Op de weg die hij neemt naar zijn werk, ligt een café. Die plek is voor hem een hel geworden. Sinds meer dan 10 jaar stopt hij er elke dag, zogezegd om eenmaal, slechts eenmaal, een gokspel te spelen en dan dadelijk te vertrekken. Maar eens hij begonnen is, kan hij niet meer stoppen met spelen. Telkens als hij verliest, zet hij opnieuw in met de hoop te winnen en het verloren geld terug te verdienen. En als hij wint, zet hij alles opnieuw in in de overtuiging dat het geluk met hem is.Resultaat: het gebeurt dat hij niet naar zijn werk gaat en er hangt hem een ontslag boven het hoofd. Hij heeft duizenden euros schulden en zijn vrienden aan wie hij geld verschuldigd is, spreken hem niet meer aan. Zijn vrouw dreigt met een echtscheiding als hij zich niet laat behandelen. En zelf verdraagt hij de angst niet meer; deze overvalt hem als hij bij het verlaten van het café terug met beide voeten op de grond komt te staan en zich bewust wordt van wat er zich net heeft afgespeeld en van de maalstroom waarin hij is terechtgekomen.

Gokverslaving: een echte ziekte

orbert is ziek. Zijn ziekte? Gokverslaving, een vorm van verslaving die de psychiaters reeds meer dan 20 jaar (1980) beschrijven in het Amerikaanse handboek (DSM) dat alle psychiatrische ziekten vermeldt en klasseert. Gokverslaving is een ziektebeeld dat zeer precies wordt omschreven in 7 punten, waarin verstokte gokkers zich gemakkelijk zullen herkennen. Als de patiënt voldoet aan 4 criteria, kan de arts de diagnose stellen. Maar voor een gokker zou het feit alleen dat hij positief kan antwoorden op één van de vragen, reeds een alarmsignaal moeten zijn. De criteria kunnen als volgt worden samengevat:

  • de speler is vaak in beslag genomen door het spel;
  • de speler gokt vaak en zet veel in;
  • de speler moet meer en meer gokken om de gewenste toestand van opwinding te bereiken;
  • als hij verliest tracht hij het verloren geld terug te winnen;
  • zijn inspanningen om minder te gokken, zijn vruchteloos;
  • het gokken gebeurt ten nadele van de sociale, gezins- of beroepsactiviteiten;
  • de verstokte gokker blijft inzetten, ook al kan hij zijn schulden niet meer betalen.

2 tot 3% van de volwassenen zijn verstokte gokkers

Norbert is niet de enige die aan gokverslaving lijdt. In België zou 2 tot 3% van de volwassenen aan de ziekte lijden. Meestal betreft het mannen. Vrouwen lijden eerder aan koopverslaving.

Gepubliceerd door Dr. Catherine Feldman, bewerkt door Danielle Pickman op 22/10/2002 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Behandeling van gokverslaafden Gepubliceerd op 30/07/2013 - 09h18

Voor gokverslaafden zijn geldspelen een echte drug. Het spel neemt een centrale plaats in in hun leven, terwijl de rest uit elkaar valt. En als ze niet meer spelen, worden ze depressief of angstig. Hoog tijd om hulp te vragen.

Spelverslaving: als spelen geen spel meer is Gepubliceerd op 30/07/2013 - 14h19

In België zijn 4000 mensen verslaafd aan spelen. Naar schatting 176.000 daarvan zijn risicospelers. De typische verslaafde speler is een man, jong, woont in de stad en heeft een laag inkomen. De gevolgen van overdadig spelgedrag kunnen zwaar zijn (fi...

Meer artikels