PUBLICITÉ

Als een verkoudheid een sinusitis wordt

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 17/01/2012 - 11h26
-A +A

Het grootste risico van een banale winterse verkoudheid is dat de virale agressie een bijkomende bacteriële infectie van de sinussen veroorzaakt. Meestal zijn een verkoudheid en een sinusitis goedaardig en moeten ze gewoon in de gaten gehouden worden. Maar als de kwaal blijft aanhouden, is een doktersbezoek aangewezen. Wij geven u alvast een aantal preventietips.

PUB

Van verkoudheid tot sinusitis: van virale agressie tot bijkomende bacteriële infectie

Virale agressies verstoren de werking van de slijmvliezen waardoor die makkelijker het slachtoffer worden van bacteriële proliferatie. De sinussen zijn erg kleine holtes en raken makkelijk verstopt waardoor een bijkomende bacteriële infectie kan ontstaan. Zo kan een niet of slecht verzorgde verkoudheid een sinusitis worden.

Maar een verkoudheid bij gezonde mensen wordt niet systematisch verzorgd.
De goedaardige aandoening verdwijnt meestal spontaan op 7 à 8 dagen tijd. Men kan wel een beroep doen op comfortgeneesmiddelen om de symptomen te bestrijden (loopneus, hoofdpijn, koorts, tandpijn), vooral om de neus vrij te maken.
Mensen met een fragiele gezondheid zoals diabetici, hartpatiënten en mensen met immuniteitsproblemen moeten een verkoudheid systematisch behandelen omdat ze een verhoogd risico hebben op bacteriële verwikkelingen.

Sinusitis: een verschil tussen acute sinusitis en chronische sinusitis

Wat sinusitis betreft moet er een onderscheid gemaakt worden tussen acute sinusitis en chronische sinusitis. De eerste wordt vaak veroorzaakt door een slecht verzorgde verkoudheid. Bij een aanslepende verkoudheid doet men er dan ook goed aan om een arts te raadplegen. Ook een slecht verzorgde of aanslepende sinusitis mag niet verwaarloosd worden. In zeldzame gevallen kunnen ze voor ernstige complicaties zorgen zoals otitis, bronchitis, pneumonie of meningitis..
Bij een verkoudheid hebben antibiotica geen enkel nut. En dat in tegenstelling met een sinusitis waarvoor antibiotica wel een nut kunnen hebben.

Een chronische sinusitis duurt langer dan drie maanden. Ze kan te wijten zijn aan een tandinfectie, een misvorming ter hoogte van de sinussen of een aandoening van het respiratoir slijmvlies. Die aandoening kan veroorzaakt worden door een allergie, actief of passief roken of ook gastro-oesofagale reflux. Voor de behandeling moet vaak een beroep gedaan worden op de chirurgie.

Initialement publié par Dr. Philippe Presles le 21/11/2006 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 17/01/2012 - 11h26
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Alles wat u moet weten over sinusitis Geüpdatet op 16/11/2010 - 00h00

Sinusitis is een aandoening waarbij de holten van de beenderen aan weerskanten van de neus worden aangetast. De ziekte komt veel voor en toch is er weinig over bekend. Veel mensen weten bijvoorbeeld niet wat de risicofactoren van sinusitis zijn, hoe...

Sinusitis: symptomen en behandeling Gepubliceerd op 11/01/2017 - 17h36

Sinusitis is een ontsteking van de sinussen. Dat zijn holten in de schedelbeenderen die aan weerskanten van de neusholtes liggen. Sinusitis komt vrij veel voor. Wat zijn de symptomen en hoe wordt het behandeld?

Uw verkoudheid: met of zonder complicaties? Gepubliceerd op 25/11/2016 - 11h56

Een verkoudheid mag dan wel geen ernstige ziekte zijn, dat is nog geen reden om ze helemaal te negeren. Wie een verkoudheid goed verzorgt, vermijdt niet alleen mogelijke complicaties, maar behoudt eveneens een zekere levenskwaliteit...

Meer artikels