PUBLICITÉ

Als een promotie destabiliseert...

Gepubliceerd door © Psychonet Production : adaptatie Danielle Pickman op 15/10/2002 - 00h00
-A +A

U hebt eindelijk promotie gekregen! U bent trots op uzelf. U kijkt met spanning uit naar uw nieuwe wedde en uw nieuwe bevoegdheden. Maar de eerste dagen hebt u het moeilijk. U bent gespannen. Men houdt u in de gaten. Waarom die ontreddering?

PUB

Vergiftigd geschenk of bad timing?Theoretisch zou u promotie moeten krijgen als u klaar bent voor nieuwe verantwoordelijkheden die meer van u vergen. Anders wordt een promotie een vergiftigd geschenk waardoor u uw geloofwaardigheid zou kunnen verliezen. Maar dat scenario komt gelukkig weinig voor! Meestal is een te vroege promotie "enkel" het resultaat van een fout van het management. Uw overste en/of de directie human resources hebben uw capaciteiten overschat, misschien omdat ze dringend iemand nodig hadden voor een delicate post. Maar dat mag uw moreel niet ondermijnen. U bent er niet volledig verantwoordelijk voor. Een uitstekend ingenieur kan een zwak technisch directeur zijn. Dat is normaal omdat de vereiste vaardigheden verschillen. U kunt dan opnieuw uw oude functie vragen. Maar als uw motivatie intact is, kan u proberen uw zwakke punten op een rijtje te zetten en een aanvullende opleiding vragen. U doet dit het best vooraleer nieuwe verantwoordelijkheden te aanvaarden.

Stress bij promotie, een normale reactie

Maar zelfs mensen die erop zijn voorbereid, ervaren “stress bij promotie”, iets wat arbeidspsychologen goed kennen. “Ook prettige gebeurtenissen kunnen stress uitlokken", legt Patrick Legeron, psychiater en auteur van “Stress au travail (stress op het werk)” uit. “Het is een aanpassingsreactie aan een nieuwe situatie. Het wordt een uitdaging als de persoon in kwestie gelooft dat hij/zij zal slagen. Maar als zijn mentale ingesteldheid negatief is, is het stress.” Enkele “coachingsessies” zijn aangewezen om te leren een positieve houding aan te nemen.Maar als een vrouw promotie krijgt, liggen de zaken wat moeilijker. “Francoise Giroud heeft gezegd dat mannen en vrouwen gelijk zouden zijn de dag dat incompetente vrouwen benoemd worden voor belangrijke posten”, aldus Patrick Legeron. “Als een vrouw promotie krijgt, hangt daar steeds een zweem van argwaan rond. Vrouwen hebben steeds het gevoel dat ze zich moeten bewijzen en perfect moeten zijn! Ze vragen zich af of ze wel geschikt zijn voor de job. Mannen doen dat minder.”

Van beeld veranderen is destabiliseren

Als men van werk verandert, verandert ook het beeld dat men van zichzelf heeft en dat anderen van u hebben. “Als de sociale identiteit verstoord wordt, kan men uit evenwicht geraken en ten prooi vallen aan rolconflicten”, verklaart Patrick Legeron. “Sommigen gaan bijvoorbeeld hun oude vrienden en collega's waarvan ze chef geworden zijn, met u aanspreken. Ik ken zelfs een vrouw die een promotie geweigerd heeft juist om dat te voorkomen!," gaat hij voort. Soms ligt het probleem in het beeld dat men van zichzelf heeft. Als alles erop wijst dat uw promotie gewettigd is, ligt het probleem misschien niet in uw curriculum vitae, maar in uw hersenen. Uitspraken zoals “ik ben niet tegen mijn taak opgewassen” of “het zal mij nooit lukken” getuigen van een gebrek aan zelfvertrouwen, vooral als dat ook buiten de professionele sfeer het geval is. Een psychotherapie kan dan nuttig zijn. Een promotie kan ook destabiliserend werken omdat men niet gedacht heeft aan de gevolgen ervan op het persoonlijke en gezinsleven. U moet daar rekening mee houden alvorens ja te zeggen.

Gepubliceerd door adaptatie Danielle Pickman op 15/10/2002 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Vijf oefeningen om zich na het werk te ontspannen Geüpdatet op 19/11/2002 - 00h00

Na de files, de professionele geschillen of uitputtend werk wil men thuis al die stress van zich afschudden. Trek dus een kwartiertje uit voor enkele ontspannende oefeningen en u zult dan meer kunnen genieten van uw avond.

Homeopathie tegen stress… Geüpdatet op 07/11/2014 - 14h46

Ons leven wordt er maar al te vaak door stress beheerst. Een beetje stress is normaal, maar te veel stress is schadelijk voor de gezondheid. Homeopathie kan helpen om stress te vermijden of te verzachten.

Overwerkt, let op voor Geüpdatet op 15/10/2001 - 00h00

Het "burn-out"-syndroom (professionele uitputting) komt in onze moderne maatschappij alsmaar vaker voor. Het manifesteert zich in lichamelijke klachten (slapeloosheid, hartkloppingen, allerlei pijnen, enz.) en psychologische problemen die kunnen uitm...

Interview: Hoe ontstaat tabaksverslaving? Geüpdatet op 17/02/2004 - 00h00

Nee, het boek van Suzy Soumaille* is niet de zoveelste gids om te leren stop-pen met roken, maar veeleer een bron van informatie over hoe verslaving ontstaat, de strategieën die de tabaksindustrie hanteert om nieuwe slachtof-fers te maken en een reek...

Meer artikels