PUBLICITÉ

Als een folietje een gewoonte wordt…

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 08/02/2016 - 12h25
-A +A

Als we ons gedrag proberen te verbeteren omdat we gezonder willen worden, komt het er vooral op aan bepaalde slechte gewoonten af te leren. Maar het eenvoudigst zou zijn als we die gewoonten de kans niet gaven om zich in ons leven te nestelen. Hoe sporen we ze dan tijdig op?

PUB

Een folie of uitspatting is een moment waarin we tijdelijk de rede - het verstand dus - laten varen. Dat gebeurt om diverse redenen, maar meestal spelen er emotionele redenen mee: een dipje of net omgekeerd een gelukkig moment, iets wat gevierd moet worden, enz. Het kan ons er allemaal toe brengen om ongewoon en voor onze gezondheid potentieel slecht gedrag aan te nemen. Op zich is dat geen probleem: ons lichaam past zich bijzonder goed aan tijdelijke veranderingen aan. Maar de kunst bestaat erin om van die folies of uitspattingen geen gewoonte te maken.

Folie of gewoonte: een kwestie van frequentie?

Op het eerste gezicht is het niet ingewikkelder dan dat. Een folie is iets uitzonderlijks en dus ongebruikelijk; een gewoonte is iets wat we elke dag herhalen. Ons potje yoghurt als dessert is een gewoonte. De eclair met chocolade die we ons deze vrijdag permitteren omdat we een heel stresserende week achter de rug hebben, dat is een folie. Dezelfde redenering geldt ook voor andere dingen die niet met voeding te maken hebben: een hele dag naar televisieseries kijken omdat we nog moe zijn van de vorige dag of omdat we weg zijn van die bloedstollende serie, dat is folie; de film op zaterdagavond is dan weer een gewoonte. Waar het op aankomt, is voorkomen dat deze kleine uitspattingen gewoontes worden: elke dag een eclair eten, zou al snel te zien zijn op de weegschaal.

Maar hoe kunnen we het onderscheid maken en - vooral - hoe merken we het op tijd, dat wil zeggen vóór we de kleine uitspattingen gewoon gaan vinden en we tien kilo bijkomen of verslaafd worden aan de televisie?

Waakzaamheid, maar zonder stress!

Het antwoord is simpel: laat uw leven nooit helemaal beheersen door uw emoties. Zo vermijdt u de ergste en moeilijk te herstellen fouten. Dat wil niet zeggen dat u nooit meer iets spontaans mag doen of dat u bij elke afwijking van uw dieet onvermijdelijk zult aankomen. Maar als u zich een folietje gunt, doe het dan bewust: observeer uw goesting, kies ervoor om eraan toe te geven en geniet er ten volle van. Op die manier zult u er meer plezier aan hebben en zal het bij u de gedachte versterken dat het een uitzondering is. 

Post gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 08/02/2016 - 12h25
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hoe houdt u uw goede voornemens vol? Gepubliceerd op 26/12/2011 - 03h39

Voornemens worden altijd met de beste bedoelingen gemaakt. Maar soms vergeten we ze al snel! Misschien bent u van plan om met het nieuwe jaar een nieuwe start te nemen. Deze tips kunnen u helpen om u aan uw mooie beloften te houden.

Hoe kunt u gezonder leven? Geüpdatet op 28/04/2015 - 08h52

U wilt gezonder eten, voldoende bewegen en elke dag tandfloss gebruiken? Wel, u bent niet de enige… Gezondheid is heel vaak een kwestie van gewoonten . De hamvraag luidt: hoe kweekt u de juiste gewoonte aan en houdt u er zich ook aan?

Ik heb beslist, ik stop met klagen! Gepubliceerd op 18/07/2016 - 11h28

Een regenachtige dag, files, een bug in de pc, jengelende kinderen… er zijn redenen genoeg om te klagen. En als we nu eens zouden proberen positief te zijn? Als u nu eens mee zou doen aan de uitdaging die elf miljoen mensen in 106 landen hebben onder...

Een verplichting kan ook iets prettigs worden! Geüpdatet op 19/08/2008 - 00h00

Ik moet dit en ik moet dat... Dat soort zinnen horen we continu in de gesprekken die we met onszelf voeren. Het is een manier om de druk wat op te drijven, soms met succes, maar het kan soms ook heel vermoeiend zijn. Het zijn die plichten die ervoor...

Meer artikels