PUBLICITÉ

Als de Downtest ook kanker vindt

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 22/06/2015 - 12h18
-A +A

Sinds kort bestaat er een heel eenvoudige bloedtest om trisomie of het syndroom van Down op te sporen. Een bloedafname bij de moeder volstaat namelijk om de dubbele aanwezigheid van het 21e chromosoom bij de baby op te sporen.

PUB

Trisomie en kanker opsporen met één enkele bloedafname

Het principe van de test is simpel: 10% van het vrije DNA - het DNA dat vrij in het bloed van een zwangere vrouw circuleert - is niet van de moeder maar van de baby. Als artsen bij de zwangere vrouw bloed afnemen en dat onderzoeken op “overtollige” chromosomen, kan het Downsyndroom zo bij de baby worden opgespoord.

Een Belgisch team heeft nu toevallig een bijkomende gebruiksmogelijkheid van de test ontdekt. Via dezelfde weg zijn namelijk bepaalde kankers bij moeders ontdekt. Ook kanker kan zoals bekend in het DNA overtollige chromosomen doen ontstaan. Het Leuvense team heeft een eigen systeem voor bloedanalyse ontwikkeld en het DNA van 4000 zwangere vrouwen onderzocht. Drie van hen hadden  een nog niet opgespoorde kanker (waarschijnlijk omdat de eerste symptomen van de zwangerschap die hadden gecamoufleerd).

Een bloedtest om alle kankersoorten te ontdekken? Nog niet voor morgen!

Maar daaruit besluiten dat we straks alle kankersoorten met een simpele bloedafname zullen kunnen opsporen, zou niet juist zijn. Het is al lang bekend dat kanker veroorzaakt wordt door veranderingen in het DNA en heel wat wetenschappers proberen al jaren zonder succes bloedtests te ontwikkelen. En ook als het ze lukt, zullen we er nooit alle kankersoorten mee kunnen opsporen, omdat niet elke kanker op dezelfde manier het vrij in het bloed circulerende DNA beïnvloedt.

Het team merkt evenwel op dat het aantal opgespoorde kankers beantwoordt aan wat bij de onderzochte groep te verwachten was. Wat erop wijst dat de testgevoeligheid vrij goed is.

Slotsom: laten we blij zijn met deze nieuwe mogelijkheid om kanker te bestrijden, maar zonder onrealistische verwachtingen te koesteren!

Post gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 22/06/2015 - 12h18
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Screenen naar het syndroom van Down: complexe beslissingen Gepubliceerd op 31/01/2012 - 10h44

Het screenen naar het syndroom van Down (trisomie 21) houdt in dat men twee belangrijke beslissingen zal moeten nemen. Het is dus uiterst belangrijk dat men voldoende informatie krijgt om met volledige kennis van zaken beslissingen te kunnen nemen.

Risicofactoren van hepatitis C: een stand van zaken Geüpdatet op 29/10/2002 - 00h00

De risicofactoren van overdracht van het hepatitis-C-virus (HCV) zijn veranderd. Vóór 1992 werd de besmetting vooral opgelopen door het gebruik van intraveneuze drugs en bloedtransfusies. Nu is de lijst nog langer.

Meer artikels