PUBLICITÉ

Als de bloedsuikerspiegel een infarct kan voorkomen...

Gepubliceerd door Aanpassing: Pierre Dewaele op 11/03/2002 - 00h00
-A +A

Bij bejaarden neemt het cardiovasculaire risico toe als de bloedglucosespiegel (glycemie) stijgt. Een studie toont aan dat het cardiovasculaire risico bij personen zonder diabetes goed kan worden voorspeld door meting van de glycemie twee uur na inname van glucose, beter dan op basis van de nuchtere glycemie. Dat biedt misschien de mogelijkheid cardiovasculaire complicaties beter te voorkomen.

PUB

Uit ervaring weet men dat een hoge bloedglucosespiegel het risico op cardiovasculaire complicaties bij diabetespatiënten sterk verhoogt. De glycemie van die patiënten wordt trouwens regelmatig gecontroleerd. Daarom werd een studie uitgevoerd om na te gaan of het cardiovasculaire risico ook bij personen zonder diabetes kan worden beoordeeld aan de glycemie.

Voorspellende waarde

Een grootschalige studie werd uitgevoerd bij 4.000 personen ouder dan 65 jaar zonder diabetes en zonder vaatantecedenten (beroerte [CVA] of myocardinfarct). De proefpersonen werden meer dan 8 jaar gevolgd. De glycemie werd op twee manieren gemeten: nuchter en in het kader van een OGTT (orale glucosetolerantietest). Bij een OGTT neemt de patiënt een vaste hoeveelheid glucose in en twee uur daarna wordt de glycemie gemeten.Uit de studie blijkt dat het risico op cardiovasculaire complicaties enkel op basis van de glycemie na 2 uur precies kan worden geëvalueerd.De evaluatie van het cardiovasculaire risico is belangrijk, zeker bij bejaarden. Als men beschikt over een betrouwbare risicomerker, dan kan men immers sneller een behandeling instellen en zo in de mate van het mogelijke noodsituaties voorkomen.

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 11/03/2002 - 00h00 Smith N.L. et al. Arch. Intern. Med. 2002; 162:209-216
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
De bijzonderheden van diabetes bij bejaarden Geüpdatet op 09/01/2002 - 00h00

Diabetes of suikerziekte is een metabole ziekte, waarvan de frequentie met de leeftijd toeneemt. Meer dan 10% van de 65-plussers lijdt aan type 2 diabetes, de frequentste vorm van suikerziekte. Deze ziekte heeft een zeer negatieve invloed op de leven...

Insulinepompen: van zeer groot nut bij diabetespatiënten Geüpdatet op 06/05/2002 - 00h00

Insulinepompen zijn kleine toestellen die continu een bepaalde hoeveelheid insuline toedienen. Meerdere studies tonen aan dat ze de controle van de glycemie (bloedsuikerspiegel) verbeteren met een lagere dosis insuline. Insulinepompen worden enkel to...

Meer artikels