PUBLICITÉ

Almaar meer voedselallergieën…

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 03/10/2011 - 14h14
-A +A

De voorbije vijf jaar is het aantal voedselallergieën verdubbeld. Hoe is die toename te verklaren en waarom krijgen vooral kleine kinderen een voedselallergie?

PUB

Voedselallergieën komen almaar meer voor

In buurland Frankrijk zou zo’n 3 tot 4% van de bevolking een voedselallergie hebben, dat zijn alles samen meer dan twee miljoen mensen. Het aantal kinderen met zo’n allergie ligt drie keer hoger (6 tot 8%) dan bij de volwassenen. De voedselallergie treedt vaak al in de eerste levensmaanden op en bereikt een piek tussen 1 en 3 jaar.

Opgelet: achter een voedselallergie kan ook een andere allergie schuilgaan, en soms veroorzaakt een voedselallergie ook een andere allergie.

Hoe is de toename van het aantal voedselallergieën te verklaren?

Bij hypergevoelige mensen lokt het contact met bepaalde allergenen een extreme reactie van het immuunsysteem uit. Dat leidt tot de typische symptomen van een allergie (spijsvertering, huid) die min of meer uitgesproken zijn en in sommige gevallen al beter herkenbaar zijn dan in andere. De tekenen manifesteren zich meestal kort na het contact met de allergene stof, gaande van enkele minuten tot 4 uur. Maar soms kan ook het ruiken of het gewoon in contact komen met een levensmiddel of met bepaalde voedseleiwitten in cosmetica al een allergische reactie uitlokken.

Er bestaan diverse hypothesen om de sterke opmars van voedselallergieën te verklaren. Een ervan is de diversifiëring van onze voeding.

  • Het te vroeg overschakelen op een gevarieerde voeding bij kleine kinderen. De levensmiddelen mogen niet voor de leeftijd van 6 maanden worden ingevoerd en ook niet te bruusk, maar geleidelijk aan en een na een.
  • Een toenemende verscheidenheid van de voedingswaren: met de toename van vreemde levensmiddelen (kruiden en specerijen, exotisch fruit) stijgt ook het aantal allergene stoffen en vergroot het risico op allergische reacties.
  • Ook de technische vooruitgang in de voedingsindustrie (nieuwe productieprocessen, nieuwe ingrediënten…) zorgt voor een toename van nieuwe allergene stoffen.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 03/10/2011 - 14h14

Asthme & Allergies, http://asthme-allergies.org;  www.allergienet.com.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Interview: de allergieën slaan op hol... Geüpdatet op 18/03/2003 - 00h00

Dr. Etienne Bidat* is medeauteur van het boek "Les allergies de l'enfant. Les prévenir et les combattre" ("Allergieën bij kinderen voorkomen en bestrijden"). Hij legt ons uit waarom allergieën sinds de jaren zestig zo sterk in opmars zijn.

Zijn voedselallergieën te voorkomen? Geüpdatet op 21/11/2011 - 10h53

Zo’n 30% van de kinderen jonger dan 15 jaar heeft een of andere allergie. Allergieën zijn daarmee de op drie na meest voorkomende chronische ziekte. Preventie is dus cruciaal, maar slechts weinig maatregelen zijn tot dusver ook doeltreffend gebleken....

Voedselallergie: opgelet voor de doodskus! Geüpdatet op 09/05/2006 - 00h00

Iemand die allergisch is voor een bepaald voedingsmiddel kan een ernstige reactie vertonen nadat hij iemand die dat voedingsmiddel heeft gegeten, heeft gekust. Deze allergische reactie op de kus wordt door specialisten de "kiss of death" genoemd. Men...

Meer artikels