PUBLICITÉ

Alles wat u over het hormoonspiraaltje moet weten

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 02/02/2017 - 15h40
-A +A

Het spiraaltje is een anticonceptiemethode dat aan alle vrouwen kan worden aangeraden, ook aan vrouwen die nog geen kinderen hebben. Er bestaan twee types: het koperen spiraaltje en het hormoonspiraaltje. Vandaag staan we stil bij de hormonale versie van het spiraaltje.

PUB

Het hormoonspiraaltje maakt de maandstonden minder overvloedig

Het hormoonspiraaltje is een heel klein, T-vormig voorwerp waarvan één arm voorzien is van een klein reservoir met daarin levonorgestrel, een hormoon dat sterk aanleunt bij het natuurlijke hormoon progesteron. Dat laatste speelt een rol bij de eisprong.
Het spiraaltje scheidt ook permanent een lichte dosis levonorgestrel af op de baarmoederwand. Daardoor kan het baarmoederslijmvlies zich niet ontwikkelen en kan een eventueel bevrucht eitje zich ook niet innestelen. Als het baarmoederslijmvlies relatief dun blijft, zijn de bloedingen bij de maandelijkse menstruatiecyclus miniem. Sommige vrouwen hebben zelfs helemaal geen maandstonden meer. Dat is ook de reden waarom het hormoonspiraaltje vaak als behandeling wordt voorgesteld aan vrouwen die te zware bloedingen hebben.

Hormoonspiraaltje: hoe wordt het geplaatst en verwijderd?

Het spiraaltje wordt door een gynaecoloog geplaatst. Het wordt gevouwen in de vagina ingebracht en verder tot in de baarmoeder geschoven. Daar vouwt het zich dan weer open. Ook het verwijderen is simpel. Het volstaat om aan een klein draadje te trekken dat aan het spiraaltje vastzit en waarvan het uiteinde in de vagina zit. Ook deze handeling wordt uitgevoerd door een gynaecoloog.
Bij gevoelige vrouwen of vrouwen die makkelijk ongerust zijn, kan het spiraaltje geplaatst worden na een lichte verdoving. Maar over het algemeen is het plaatsen en verwijderen weinig pijnlijk.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 30/08/2010 - 00h00 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 02/02/2017 - 15h40
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Tien vragen over het spiraaltje Gepubliceerd op 07/10/2014 - 10h00

Het spiraaltje is een heel efficiënt anticonceptiemiddel dat heel wat voordelen biedt . Het kan tijdelijk in de baarmoeder worden geplaatst en wordt gewoon weggenomen als de vrouw in kwestie concreet aan kinderen wil beginnen. Het wordt ook wel intra...

De pil of het spiraaltje? Gepubliceerd op 30/09/2015 - 14h57

De pil is de meest gebruikte methode van anticonceptie. Het nadeel van deze methode is dat de pil dagelijks moet genomen worden. Elke vergetelheid kan leiden tot een ongewenste zwangerschap, ja zelfs tot een vrijwillige zwangerschapsonderbreking. Het...

Spiraaltje: de weinig bekende voordelen Geüpdatet op 22/06/2004 - 00h00

De ideale contraceptiemethode bestaat niet. Vandaar dat het erop aankomt met kennis van zaken te kiezen. Ziehier enkele nuttige gegevens over het spiraaltje die u misschien een andere kijk zullen geven op dit voorbehoedmiddel.

Het spiraaltje: hét voorbehoedmiddel bij uitstek? Geüpdatet op 11/01/2005 - 00h00

Het spiraaltje is een uitstekend voorbehoedmiddel dat helaas te weinig gebruikt wordt omdat er nog altijd een aantal vooroordelen over bestaan. Toch is het een eerstaangewezen methode die voor alle vrouwen geschikt is, ook als ze nog geen kind hebben...

Meer artikels