Het spiraaltje is een anticonceptiemethode dat aan alle vrouwen kan worden aangeraden, ook aan vrouwen die nog geen kinderen hebben. Er bestaan twee types: het koperen spiraaltje en het hormoonspiraaltje. Vandaag staan we stil bij de hormonale versie van het spiraaltje.

Het hormoonspiraaltje maakt de maandstonden minder overvloedig
Het hormoonspiraaltje is een heel klein, T-vormig voorwerp waarvan één arm voorzien is van een klein reservoir met daarin levonorgestrel, een hormoon dat sterk aanleunt bij het natuurlijke hormoon progesteron. Dat laatste speelt een rol bij de eisprong.
Het spiraaltje scheidt ook permanent een lichte dosis levonorgestrel af op de baarmoederwand. Daardoor kan het baarmoederslijmvlies zich niet ontwikkelen en kan een eventueel bevrucht eitje zich ook niet innestelen. Als het baarmoederslijmvlies relatief dun blijft, zijn de bloedingen bij de maandelijkse menstruatiecyclus miniem. Sommige vrouwen hebben zelfs helemaal geen maandstonden meer. Dat is ook de reden waarom het hormoonspiraaltje vaak als behandeling wordt voorgesteld aan vrouwen die te zware bloedingen hebben.
Hormoonspiraaltje: hoe wordt het geplaatst en verwijderd?
Het spiraaltje wordt door een gynaecoloog geplaatst. Het wordt gevouwen in de vagina ingebracht en verder tot in de baarmoeder geschoven. Daar vouwt het zich dan weer open. Ook het verwijderen is simpel. Het volstaat om aan een klein draadje te trekken dat aan het spiraaltje vastzit en waarvan het uiteinde in de vagina zit. Ook deze handeling wordt uitgevoerd door een gynaecoloog.
Bij gevoelige vrouwen of vrouwen die makkelijk ongerust zijn, kan het spiraaltje geplaatst worden na een lichte verdoving. Maar over het algemeen is het plaatsen en verwijderen weinig pijnlijk.