PUBLICITÉ

Alles wat u nog niet wist over vitamine C

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 08/12/2014 - 16h57
-A +A

Vitamine C is ongetwijfeld een van de best bekende vitamines.

We associëren ze met de oranje kleur van sinaasappelen en andere citrusvruchten, en ze wordt al jaren aanbevolen om ons afweersysteem te versterken.

Maar kennen we deze vitamine wel zo goed als we denken?

PUB

Vitamine C helpt niet alleen tegen winterkwaaltjes!

We hebben inderdaad de gewoonte om 's winters vitamine C te nemen om ons immuunsysteem te versterken en zo te ontsnappen aan de virussen die in omloop zijn. Dat is ook goed…
Maar vitamine C heeft nog meer voor ons in petto!

Dit krachtige antioxidant blijkt ook een positieve invloed te hebben in de strijd tegen cardiovasculaire accidenten, ouderdomsmaculadegeneratie en veroudering van de huid.

Al deze resultaten hebben betrekking op de aanwezigheid van vitamine C in het bloed, niet op de inname van voedingssupplementen met vitamine C. Voor een goede gezondheid moet u dus in de eerste plaats regelmatig producten eten die rijk zijn aan diverse vitamines, vooral dan fruit en groenten. Als u de aanbevolen norm van vijf stukken fruit en groenten per dag niet haalt, zijn voedingssupplementen een goed alternatief. Sta ook eens stil bij uw leefstijl. Bepaalde gewoonten, zoals roken, doen namelijk het gehalte aan vitamines C in het bloed dalen.

Citrusvruchten bevatten niet het meeste vitamine C!

In sinaasappelen en citroenen zit wel vitamine C, maar er zijn heel wat andere groenten- en fruitsoorten die er nog meer bevatten… Dat is onder meer het geval met cassis, kiwi's en guaves.

Bij de groenten hebben onder meer spruiten, groene kool en waterkers meer vitamine C dan gewoonweg sinaasappelen.

Maar spring er voorzichtig mee om, want vitamine C is helaas ook een van de kwetsbaarste vitamines die we kennen.
U haalt er het meest uit als u uw fruit heel vers eet, bij voorkeur met de schil.
Voor groenten kiest u het best een bereidingswijze waarbij geen water aan te pas komt. Of gebruik anders het kookvocht, bijvoorbeeld in een soep.

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 06/04/2009 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 08/12/2014 - 16h57
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Wie lente zegt, zegt vitamines... Gepubliceerd op 18/03/2014 - 09h32

Sommigen onder ons starten met hun traditionele vitaminekuur, kwestie van hun energie en vitaliteit terug te vinden bij het begin van de lente. Maar waartoe dienen die fameuze vitamines? En in welke producten vind je ze precies terug? Een kort overzi...

Vitamines A, E en C: geweldige antioxidanten! Gepubliceerd op 21/09/2016 - 10h21

De vitamines A, E en C hebben antioxidante eigenschappen die onontbeerlijk zijn opdat ons lichaam zich zou kunnen verdedigen tegen de vrije radicalen. Waar vinden we die vitamines , waaruit bestaat hun werking en hoeveel van die vitamines hebben we d...

Vitamine C: vermijd vooral tekorten! Geüpdatet op 18/11/2013 - 10h28

Alle vitamines zijn belangrijk. Maar vitamine C is nog belangrijker dan de andere. Het kleinste tekort laat zich al meteen voelen. Dat komt omdat vitamine C in alle cellen van uw lichaam werkzaam is.

Meer artikels