PUBLICITÉ

Alles wat u moet weten over de slaap en de slaapfasen

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 08/04/2008 - 00h00
-A +A

De slaap is noodzakelijk om te rusten en op adem te komen, maar ook voor het goed functioneren van het geheugen. Maar hoe verlopen de verschillende slaapfasen, wat is hun functie en welke zijn de karakteristieken ervan?

PUB

Wat zijn de verschillende slaapfasen?

Er zijn drie soorten slaap (lichte slaap, diepe slaap en paradoxale slaap) en vier slaapstadia (1 tot 4).
De lichte slaap stemt overeen met de inslaapfase en het stadium 1 en 2. De hersenactiviteit vertraagt progressief en dat kan men zien op registraties van de hersenactiviteit. De slaper wordt makkelijk wakker bij het minste geluid.

De diepe slaap of trage slaap (stadia 3 en 4) gaat op hersenregistraties gepaard met trage golven die almaar wijder worden. Ze getuigen van een nog grotere vertraging van de hersenactiviteit. In deze fase wordt de slaper heel moeilijk wakker. Hij is ongevoelig voor externe stimuli.

De paradoxale slaap is heel bijzonder omdat de spiertonus verdwijnt terwijl de hersenen weer actief worden met een niveau dat vergelijkbaar is met dat van slaapstadium 1. De ogen maken salvo's van snelle bewegingen. Tijdens dit soort slaap is het nog altijd heel moeilijk om de slaper te wekken.

Het hele lichaam slaapt

Parallel met de progressieve afname van de hersenactiviteit tijdens het dieper worden van de slaap (de passage van stadium 1 naar stadium 4) daalt ook het activiteitsniveau van de functies van het organisme: de pols en de ademhaling vertragen, de bloeddruk, de spiertonus en de lichaamstemperatuur dalen.

Maar tijdens de paradoxale slaap wanneer de spiertonus helemaal wegvalt, vertonen de spieren wel kleine korte contracties, vooral ter hoogte van de ledematen en ook de ogen. Mannen kunnen erecties krijgen en bij vrouwen kan de clitoris gestimuleerd worden door de toevoer van bloed. En er is nog meer bijzonders tijdens deze slaapperiode: de pols, de bloeddruk en de ademhaling zijn onstabiel. Het is ook tijdens deze slaap dat dromen opduiken…

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 08/04/2008 - 00h00 Institut national du sommeil et de la vigilance (www.institut-sommeil-vigilance.org).
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
De slaap en de slaapfasen Geüpdatet op 16/12/2008 - 00h00

Wij brengen een derde van ons leven al slapend door. Het is dan ook belangrijk om een inzicht te hebben in de slaap en om te weten wat de verschillende slaapfasen zijn en hoe de leeftijd de slaap kan veranderen.

Slaap bij senioren Geüpdatet op 06/01/2003 - 00h00

Met het ouder worden slaapt men doorgaans minder goed. Verscheidene factoren hebben daar de hand in. Sommige hebben te maken met de veroudering, andere kunnen bijvoorbeeld door de inname van geneesmiddelen worden veroorzaakt.

Met de leeftijd vermindert het aantal dromen Geüpdatet op 22/06/2009 - 00h00

Met de leeftijd evolueert ook de slaap . Deze vertoont uiteindelijk talrijke eigenschappen die hem onderscheiden van de slaap van jongeren. Men onthoudt meestal dat mensen minder en minder dromen naarmate ze ouder worden, maar er bestaan nog heel wat...

Bejaarden en slaap Geüpdatet op 14/01/2003 - 00h00

Vorige week hebben we de verschillende slaapfasen besproken. Nu zullen we gemakkelijker kunnen omschrijven welke slaapstoornissen kunnen voorkomen bij bejaarden.

Meer artikels