PUBLICITÉ

Alles wat u moet weten over shampoo

Geüpdatet door Muriel Luypaert, gezondheidsjournaliste op 09/11/2016 - 14h43
-A +A

Een goede shampoo moet het haar niet alleen reinigen maar ook soepel houden en mooi doen glanzen zonder de hoofdhuid te irriteren. Wat zijn de ingrediënten van dit basisproduct uit ons dagelijks leven?

PUB

Wat zit er in mijn shampoo?

Er bestaan natuurlijk varianten, maar het belangrijkste ingrediënt van een shampoo is de wasbasis, een mengeling van zogenaamde oppervlakteactieve stoffen. Deze detergenten moeten het vet dat zich op de haarvezels vastzet oplossen en stof en ander vuil  vasthouden.

Elke shampoo bevat oppervlakteactieve stoffen (die zijn goed voor 15 tot 25% van de samenstelling), maar sommige van die stoffen hebben een sterker bijtende werking dan andere.

De meesten onder ons weten te weinig af van chemie om de chemische formules te kunnen ontcijferen en te achterhalen hoe agressief een shampoo nu precies is.

Het handigst is dan ook om gewoon voort te gaan op onze ervaring.

Als uw haar na het wassen droog en stug aanvoelt en de neiging heeft om heel snel weer vet te worden, bevat uw shampoo allicht iets te bijtende ingrediënten.

Het fabeltje dat een goede shampoo een shampoo is die schuimt, klopt trouwens niet. De kwaliteit van een wasmiddel heeft niets te maken met het schuimend vermogen ervan. Met shampoos die sterk schuimen veroorzaken de wasactieve stoffen bovendien vaak makkelijker irritatie.

Werkzame stoffen in shampoos

Naast de wasbasis bevatten shampoos ook diverse zogenaamde adjuvanten, dat zijn stoffen die de effecten van een andere stof versterken. Dat kunnen polymeren zijn om het haar ontwarren en glans te geven of conserveermiddelen om te voorkomen dat bacteriën of microscopisch kleine schimmels zich in de shampoo gaan vermeerderen. Een van de bekendste conserveermiddelen zijn parabenen, een groep stoffen die de laatste tijd voor heel wat ophef zorgen omdat ze de werking van hormonen zouden verstoren. Een aantal merken heeft ze trouwens om die reden vervangen door andere conserveermiddelen als methylisothiazolinone (MIT) en methylchloroisothiazolinone (MCIT). Maar die zouden dan weer tot allergieën kunnen leiden.

Er zijn ook shampoos die verrijkt zijn met ingrediënten om het haar te voeden (onder meer karité- en cacaoboter), om overdadige talgproductie tegen te gaan (klei, brandnetel), om het voller te laten lijken (styling polymeren), enz.

Ze maken de shampoo natuurlijk duurder, maar kunnen bij specifieke problemen toch hun nut hebben.

Initialement publié par Muriel Luypaert, gezondheidsjournaliste le 07/11/2016 - 10h47 et mis à jour par Muriel Luypaert, gezondheidsjournaliste le 09/11/2016 - 14h43

Dr. P. Musarella, dr. P. Jacquemart: Vos cheveux, uitg. Albin Michel

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Vet haar: verzorging en zachtheid Gepubliceerd op 25/05/2016 - 09h50

Vet haar is gemakkelijk herkenbaar aan het glanzend uitzicht en bovendien voelt het vochtig en kleverig aan. Wenst u dit te verhelpen, dan hebt u aangepaste verzorging en veel zachtheid nodig.

Haarshampoos: vijf tips voor een perfecte wasbeurt Gepubliceerd op 12/06/2015 - 10h23

Shampoo is dan wel een van de vaste producten in elke toiletzak, toch weten we er maar heel weinig over. Nochtans is er tussen een haastige, niet al te grondige wasbeurt en een degelijke haarverzorging onder de douche een hemelsbreed verschil in het...

No Poo of het haar niet meer wassen: hoe begin je eraan? Geüpdatet op 27/10/2015 - 09h44

No Poo is een populaire haarverzorgingstrend die is overgewaaid uit de Verenigde Staten. Het haar wordt maar met grote tussenpauzes gewassen en soms zelfs helemaal niet meer. Of toch niet zoals wij dat gewend zijn. Is je haar niet meer wassen een goe...

Meer artikels