PUBLICITÉ

Alles wat u moet weten over hiatus hernia

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 02/05/2011 - 15h26
-A +A

Een hiatus hernia of hiatusbreuk is een abnormale ligging van een deel van de maag. Het is een vaak voorkomende aandoening die meestal onschuldig is en ook niet pijnlijk. Als er toch symptomen zijn, gaat het om gastro-oesofageale reflux met terugstroom van maagsappen en een branderig gevoel in de maag. Er bestaan wel enkele zeldzame vormen van hiatus hernia die een dringende operatieve ingreep kunnen vereisen…

PUB

Wat is een hiatus hernia?

De slokdarm loopt van de borstholte naar de buikholte via een opening in het middenrif, de zogeheten hiatus oesophageus. De slokdarm staat zo in verbinding met de maag die net onder het middenrif in de buikholte ligt. Een hiatus hernia is een inwendige breuk waarbij een deel van de maag via de hiatus œsophageus  - de opening in het middenrif dus - doorglipt naar de borstholte. De maag is dan gedeeltelijk boven het middenrif uitgestulpt. Deze abnormale ligging van een deel van de maag kan symptomen zoals gastro-oesofageale reflux veroorzaken.

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen een glijbreuk (een deel van de maag glipt via de hiatus oesophageus door naar de borstholte en duwt de slokdarm naar boven) en een para-oesofageale hiatus hernia (een deel van de maag dringt op een andere plaats in het middenrif naar boven en ligt dus naast de slokdarm).

 

Wat zijn de oorzaken van een hiatus hernia?

De oorzaken van een hiatus hernia zijn vaak niet bekend. Soms gaat het om een aangeboren zwakte van de wand van het middenrif, om een buikletsel, om verhoogde druk in de buik als gevolg van een zwangerschap en bevalling of van inspanningen bij hoestbuien en ontlasting. Ook roken, chronische constipatie en overgewicht kunnen deze aandoening in de hand werken. Ook de leeftijd verhoogt het risico op het ontstaan van een hiatus hernia. Zo zou naar schatting meer dan 60% van de 60-plussers last hebben van een glijbreuk. Maar in de meerderheid van de gevallen is de omvang van de glijbreuk erg klein en veroorzaakt de aandoening geen symptomen.

 

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 02/05/2011 - 15h26

Centre Duke, Encyclopédie pratique de la nouvelle médecine, Uitgeverij Robert Laffont ; Le Manuel Merck, Uitgeverij Larousse.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Gastro-oesofageale reflux: de puntjes op de i Geüpdatet op 06/04/2017 - 10h38

Minstens 10 % van de bevolking heeft heel regelmatig last van gastro-oesofageale reflux (GOR) . Prof. Frank Zerbib van de dienst ‘Hépato-gastro-entérologie et oncologie digestive’ van het CHU in Bordeaux, Frankrijk, stuurt enkele gangbare ideeën over...

Astma door gastro-oesofageale reflux? Gepubliceerd op 26/01/2017 - 12h35

Het terugvloeien van maagzuur naar de slokdarm, gastro-oesofageale reflux (GOR) genaamd, kan astma-aanvallen veroorzaken. Bij astmapatiënten moet GOR dus worden behandeld. Dit is vooral belangrijk bij kinderen.

Meer artikels