PUBLICITÉ

Alles wat je moet weten over luizen

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 02/09/2011 - 16h54
-A +A

Luizen houden van de maand september. Zij hebben namelijk een voorkeur voor plaatsen waar veel mensen samenkomen, scholen bijvoorbeeld. Luizen krijgen is niet erg. De pediculose van de hoofdhuid die er het gevolg van is, is een niet zo erge aandoening, maar luizen kunnen wel jeuk veroorzaken. Luizen hebben is uiterst besmettelijk en gaat ook vaak gepaard met emotionele reacties.

PUB

Wat u moet weten over besmetting door luizen

  • Besmetting gebeurt via direct contact met het haar van iemand die luizen heeft.
  • Luizen indirect 'doorgeven' door de uitwisseling van een pet of een muts is mogelijk, maar zeldzaam.
  • In tegenstelling tot vlooien springen luizen meestal niet van het ene hoofd op het andere.
  • Luizen hebben geen last van water en zeep. Luizen hebben of niet heeft dus niets met hygiëne te maken. Iedereen kan luizen krijgen, ongeacht het milieu of de persoonlijke hygiëne. Eén enkel direct lichamelijk contact met een besmette persoon kan al voldoende zijn.
  • De enige risicofactor is dus de groep, de gemeenschap, het samenzijn. Dat is waarschijnlijk de reden waarom volwassenen minder last van luizen hebben dan kinderen. De reden waarom meisjes vaker dan jongens last hebben van luizen heeft waarschijnlijk te maken met hun spelletjes. Bij het spel komen meisjes blijkbaar meer in de buurt van elkaars hoofd. Eén enkel kind met luizen is al voldoende om een hele klas, een groep kinderen op kamp of een heel gezin te besmetten.

 

Hoe komt u te weten of een kind luizen heeft?

  • Herken het eerste alarmsignaal, namelijk herhaaldelijke jeuk van de hoofdhuid, in het bijzonder in de nek, aan de slapen en rond de oren.
  • Onderzoek de hoofdhuid aandachtig, in het bijzonder daar waar het jeukt, en zoek de neten en de volwassen luizen. Enkel door de aanwezigheid van levende neten, bent u er zeker van dat er sprake is van een besmetting. Zij hebben een karamelkleur en zien er glanzend uit, terwijl dode neten wit en verder van de hoofdhuid verwijderd zijn. Levende volwassen luizen zijn minder goed zichtbaar. Daarvoor gebruikt u bij voorkeur een luizenkam op nat haar.

 

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 18/09/2007 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 02/09/2011 - 16h54

"Alerte aux poux", Dr. Patrick Emschwiller, Editions Willer & Associés.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Vatbaarheid voor hoofdluizen, bestaat het? Gepubliceerd op 14/09/2016 - 16h05

“Mijn zoon/dochter heeft luizen!” Elke ouder slaat alarm als het gebeurt. Maar bestaat er zoiets als een gevoeligheid voor luizen ? Wat is de oorzaak van gevoeligheid voor luizen?

Help, het seizoen van de luizen breekt aan! Gepubliceerd op 07/10/2014 - 12h37

Met de aanvang van het schooljaar, duiken heel vaak ook de luizen op bij schoolgaande kinderen! Een snelle diagnose en behandeling zijn de beste aanpak. Wij geven u alvast een aantal tips.

Operatie luizen Gepubliceerd op 16/07/2013 - 09h59

Luizen komen op school heel veel voor. Ze sparen geen enkele sociale klasse en hebben niets te maken met een gebrek aan hygiëne. De angst om luizen te krijgen heeft tot een overdadig gebruik van producten tegen luizen geleid en ervoor gezorgd dat lui...

Luizen: hoe raak je ze kwijt ? Gepubliceerd op 23/08/2012 - 11h48

Luizen komen in scholen vaak en gemakkelijk voor in de vorm van een epidemie. Er doeltreffend komaf mee maken is heel wat moeilijker. Omdat er hoe langer hoe meer insectenwerende producten gebruikt worden, zijn de luizen er steeds meer resistent aan...

Meer artikels