PUBLICITÉ

Alles over whiplash

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 11/01/2017 - 17h34
-A +A

Een whiplash is een nekletsel waarbij er een soort verstuiking van de halswervels optreedt. Meestal wordt zo’n trauma veroorzaakt door een auto-ongeluk bij lage snelheid. Wat zijn de symptomen en de gevolgen van een whiplash?

PUB

Whiplash, een vaak voorkomend letsel bij auto-ongevallen

Een whiplash wordt het vaakst veroorzaakt door een auto-ongeluk, en wel  bij een klap waarbij het hoofd eerst naar voren en daarna bruusk naar achteren klapt (daarom zijn hoofdsteunen belangrijk).

Zo’n bruuske beweging belast de zeven halswervels zwaar en kan leiden tot letsels in de spieren, de ligamenten of de pezen van de hals. Door de beweging gebeurt het soms ook dat een zenuw gekneld raakt tussen twee wervels en dat kan pijn veroorzaken die uitstraalt naar de schouders, de armen of de handen. Een whiplash is meestal onschuldig, maar soms kan het een letsel veroorzaken aan een ruggenwervel dat eindigt in verlamming.

 

De symptomen van een whiplash

De symptomen verschijnen in de uren volgend op het trauma:

  • Pijn in de nek met uitstraling naar de onderkant van de schedel, de schouders en de rug.
  • Bepaalde bewegingen met de nek zijn maar beperkt mogelijk.
  • Hoofdpijn, vooral aan de onderkant van de schedel of één helft van de schedel.
  • Een aantal uiteenlopende symptomen kan langer blijven bestaan. Dat is het geval met misselijkheid, evenwichtsstoornissen, duizeligheid, vaag zicht, maar ook geheugenstoornissen, concentratieproblemen, enz.

Om de oorzaken van deze hinderlijke en hardnekkige symptomen te achterhalen en een ernstig nektrauma uit te sluiten, gaat u voor alle zekerheid beter naar uw huisarts. 

 

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 29/08/2011 - 12h02 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 11/01/2017 - 17h34

Société française de rhumatologie, www.rhumatologie.asso.fr.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Ik heb pijn in mijn nek. Is het artrose? Gepubliceerd op 24/09/2012 - 10h54

Heel veel mensen hebben pijn in de nek, cervicalgie met de medische term . Er zijn heel veel oorzaken voor, maar meestal gaat het om artrose van de nekwervels. Vooral bij 50-plussers is dat een veel voorkomend euvel.

Torticollis: hoe raakt u ervan af? Gepubliceerd op 25/04/2017 - 16h27

Bent u vanmorgen opgestaan met hevige pijn in de nek. Kunt u uw hals niet meer draaien of uw hoofd niet meer buigen! Dan hebt u allicht last van de beruchte torticollis of draaihals. Wat zijn de juiste reacties om ervan af te raken?

Nekpijn: hoe ontlast u uw halswervels? Gepubliceerd op 08/10/2013 - 14h26

Au, ik heb nekpijn! Onze nekwervels worden tijdens onze dagelijkse activiteiten al te dikwijls te veel belast. De nek wordt inderdaad vaak overbelast en men moet er zeer voorzichtig mee omgaan. Het is voor iedereen uiterst belangrijk om goed zorg te...

Als er verlamming dreigt Geüpdatet op 27/03/2007 - 00h00

Sommigen raken na een ongelukkige valpartij gedeeltelijk of volledig verlamd. Het slachtoffer zit dan met een hele reeks vragen: gaat het om tijdelijke of om blijvende verlamming? En waarom is de prognose zo moeilijk?

Meer artikels