Alles over whiplash

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 11/01/2017 - 17h34
-A +A

PUB

Hoe verzacht u een whiplash?

Als de whiplash niet ernstig is, is het stilhouden van uw hals af te raden en zet u uw normale activiteiten beter voort. Dat geldt natuurlijk alleen als die activiteiten bewegingen van de hals vereisen met een redelijke strekwijdte en frequentie.

Bij zwaardere letsels (felle en langdurige pijn met slechts beperkt mogelijke hoofdbewegingen) moet u naar de dokter.

Via een klinisch onderzoek en betasten van de halsregio worden de pijnlijke zones, stijfheid of een mogelijke afwijking gelokaliseerd.

Met een scan kan ook nagegaan worden of er geen ernstigere letsels zijn, vooral dan neurologische problemen (spierzwakte, tintelingen,…), zeker als het ongeval zwaar was.

Voor een behandeling met medicatie zijn vooral pijnstillers, ontstekingsremmers en spierontspanners geschikt.

Ook psychologische steun of gedragstherapie kan soms nuttig zijn. 

Slotsom: het dragen van een steunkraag om de nek te laten rusten is zelden nodig. Het zou zelfs zijn doel voorbijschieten. Het is net raadzaam om de gewone bewegingen van het dagelijkse leven voort te zetten. De halswervels worden zo verplicht om te blijven werken en herstellen makkelijker. Dat geldt natuurlijk niet als de wervels ernstig geraakt zijn.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 29/08/2011 - 12h02 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 11/01/2017 - 17h34

Société française de rhumatologie, www.rhumatologie.asso.fr.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB