PUBLICITÉ

Alles, maar dan ook alles wat u moet weten over... de verzorging van de penis

Geüpdatet door Elise Dubuisson, gezondheidsjournaliste op 18/03/2013 - 11h58
-A +A

Vroeger  werd algemeen aangenomen dat bij de dagelijkse wasbeurt van een jongetje de voorhuid absoluut teruggeschoven moest worden. Vandaag blijkt dat die praktijk beter achterwege gelaten wordt! Het zou meer kwaad dan goed doen.

PUB

De voorhuid terugschuiven, geen goed idee

Meer dan 90% van de baby’s heeft fimosis. Maar de natuur zit goed ineen en meestal gaat het probleem na verloop van tijd vanzelf over. Dat gebeurt bij de meeste jongetjes tussen 3 en 4 jaar.

Terugschuiven van de voorhuid - of ontbloten van de eikel - vanaf de prille kindertijd helpt het risico op urogenitale infecties te verkleinen of verkleving te voorkomen. Zo werd er toch lange tijd over gedacht. Maar niets daarvan klopt! Een strakke voorhuid waardoor de eikel niet ontbloot kan worden (fimosis) komt bij baby’s heel veel voor.

 

Ontbloten van de eikel bij baby’s: langetermijngevolgen

Proberen om de natuur een stapje voor te zijn, is trouwens geen goed idee. Bij verkleving of fimosis de voorhuid terugschuiven kan ervoor zorgen dat de eikel plots naar buiten schiet. Dat gaat vaak gepaard met kleine scheurtjes van de voorhuid.

Deze scheurtjes zijn niet alleen pijnlijk, ze laten ook littekens na. Op die plaatsen is de voorhuid minder soepel en dat kan op latere leeftijd voor hinder zorgen.

Trouwens, uw zoontje zal net als zo veel andere jongetjes allicht wel met zijn piemel spelen en de natuur zo een handje helpen!

 

Initialement publié par Elise Dubuisson, gezondheidsjournaliste le 19/03/2013 - 11h58 et mis à jour par Elise Dubuisson, gezondheidsjournaliste le 18/03/2013 - 11h58

Dit artikel kwam tot stand met de hulp van dr. Axel Feyaerts, kinderuroloog in de Cliniques Universitaires Saint-Luc.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Rode billetjes of luieruitslag Geüpdatet op 17/02/2004 - 00h00

De luier van uw baby verversen, is een handeling van elementaire hygiëne die de nodige zorg vereist. Het is de enige manier om huidirritatie te vermijden, want de huid van baby's is zeer kwetsbaar, temeer omdat hun billetjes voortdurend ingepakt zitt...

Maag-darmontstekingen bij baby’s: Hoe reageren? Gepubliceerd op 07/10/2015 - 10h05

De herfst en de winter staan vaak synoniem voor maag- en darmklachten . Bij volwassenen zijn ze vaak onschuldig. Bij baby’s daarentegen kunnen ze onrustwekkend evolueren en uitdroging veroorzaken en eindigen met een ziekenhuisopname. Wat zijn de symp...

Wanneer en hoe moet u uw baby verschonen? Geüpdatet op 06/06/2014 - 11h40

Het eerste levensjaar van een baby wordt bijna helemaal opgeslorpt door de verzorging en het verschonen van het kindje. Het is inderdaad niet goed om een baby met een natte luier om te laten zitten. Stel u voor dat het u overkwam. Afgezien van de hyg...

Meer artikels