PUBLICITÉ

Allergische rinitis: voorzichtig omspringen met antihistaminica en corticoïden

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 27/03/2007 - 00h00
-A +A

Het is weer volop pollenseizoen, tot grote ergernis van allergielijders. Een goede gelegenheid om eraan te herinneren dat allergische rinitis een ziekte is die absoluut behandeld moet worden. Grassen, huisstofmijten, huisdieren, schimmels: er bestaan wel degelijk middelen om de symptomen te verlichten, ongeacht het allergeen in kwestie.

PUB

Geneesmiddelenbehandeling van allergische rinitis

Zodra de diagnose "allergische rinitis" is gesteld en het bewuste allergeen opgespoord, worden er vermijdingsstrategieën ontwikkeld. Die zijn echter vaak heel moeilijk toe te passen en bovendien ontoereikend.
In dat geval moet een niet-sedatief antihistaminicum of een corticoïd (in de vorm van een neusspray) voorgeschreven worden. Dat laatste geneesmiddel krijgt de voorkeur als de patiënt vooral last heeft van verstopte neus. Is er na één week geen aanzienlijke verbetering, dan kan er overgeschakeld worden op de andere geneesmiddelenklasse of kunnen beide gecombineerd worden.
Blijft er een ernstige neusobstructie bestaan, dan worden er soms vasoconstrictoren (vaatvernauwers) voorgesteld. Die zijn echter alleen geschikt voor kort gebruik (van één week tot maximaal tien dagen).

Follow-up en preventie

De behandeling moet worden voortgezet zolang de symptomen aanhouden, dus bijvoorbeeld gedurende het hele pollenseizoen, tijdens de wintermaanden bij huismijtallergie en zelfs het hele jaar door bij polysensibilisatie.
Gaat het om een seizoensallergie, dan moet de behandeling het jaar daarop herhaald worden en gestart worden vóór het begin van de klachtenperiode.

Houden de symptomen aan, zijn ze atypisch of is er sprake van onverklaarbare recidieven (herval), dan is er een grondig KNO-onderzoek nodig, bijvoorbeeld om een eventuele neuspolypose (een chronische ontstekingsziekte) op te sporen.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 27/03/2007 - 00h00 Impact Médecine, maart 2007.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Verkoudheid of allergische rinitis? Gepubliceerd op 25/04/2017 - 16h55

Niezen als men het pad van een kat kruist of bij het begin van de lente, kan een teken zijn van allergische rinitis. Maar het kan net zo goed op een verkoudheid wijzen. In heel wat gevallen is het niet makkelijk om een onderscheid te maken tussen ver...

Kruisallergie: pollen en voedingsmiddelen Gepubliceerd op 07/05/2013 - 11h00

Kruisallergie komt steeds vaker voor, maar is nog niet goed gekend. Sommige kruisallergieën liggen voor de hand, zoals tussen twee verschillende soorten pollen of twee verwante voedingsstoffen, maar andere zijn verrassender. Dat is bijvoorbeeld zo in...

Meer artikels