PUBLICITÉ

Allergische rinitis, hooikoorts: vijf vragen waaraan u niet gedacht hebt

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 18/04/2017 - 14h15
-A +A

Naar schatting een op de vier mensen heeft last van allergische rinitis. Dat is bijzonder veel, en toch bestaan er nog heel wat misvattingen over deze aandoening. Hieronder vindt u een selectie van vijf vragen die zelden worden gesteld, hoewel de antwoorden heel leerrijk zijn.

PUB

Een lopende of verstopte neus, een jeukende neus, herhaaldelijke niesbuien en verlies van smaak: het zijn maar enkele van de vele typische symptomen van rinitis. En hoewel ze onschuldig zijn, zijn ze soms erg hinderlijk en slopend, met soms zware gevolgen voor het sociale en beroepsleven. Om komaf te maken met uw rinitis, moet u naar uw huisarts en een diagnose laten stellen. Op basis daarvan kan de arts u dan een gepaste behandeling voorschrijven.

Is rinitis ook altijd allergische rinitis?

Neen, niet alle vormen van rinitis worden veroorzaakt door allergene stoffen. Naast de bekende allergische rinitis - die meestal wordt uitgelokt door blootstelling aan pollen of irriterende stoffen (vochtplekken, mijten, dierenhaar) - bestaat er ook niet-allergische rinitis:

·      Infectieuze rinitis (gewone verkoudheid): wordt veroorzaakt door virussen, bacteriën, schimmels, enz.

  • Rinitis door irritatie: hangt samen met een ongezonde woning, blootstelling aan parfums, vervuilende stoffen, inademen of inslikken van sulfieten, enz.
  • Neurologische factoren: de rinitisklachten worden uitgelokt door grote schommelingen in temperaturen of lichtsterkte, zoals wanneer iemand op blote voeten op een koude vloer staat, door te warm eten, bij de overgang van schaduw naar licht, enz.
  • Mechanische factoren: door afwijkingen in de bouw van de neus of de aanwezigheid van een vreemd voorwerp in de neusgang, enz.
  • Er bestaan ook vormen van rinitis met een specifiek genetisch profiel, bekend als ENAR (eosinofiele niet-allergische rinitis), waardoor mensen gevoelig zijn voor poliepen in de sinussen.

Waarom verergert mijn allergische rinitis als ik stop met roken?

Mensen met allergische rinitis die stoppen met roken, hebben meer last van hun allergische rinitis dan voorheen. Dat tijdelijke verschijnsel is terug te voeren op het feit dat een roker de lucht om zich heen vervuilt en niet dezelfde lucht inademt als een niet-roker. Als hij dan stopt met roken, ademt hij weer de normale lucht in en die bevat een hogere concentratie allergene stoffen omdat de rook die stoffen voorheen op een afstand hield. Het resultaat is dat hij meer last heeft van de typische allergische reacties van deze rinitis.

Dit gezegd zijnde versterkt roken het risico op rinitis en allergieën, omdat de slijmvliezen door het roken schade oplopen. U moet dus echt wel stoppen met roken, ook als u allergische rinitis hebt. Breng uw arts en allergoloog op de hoogte. Ze zullen u voor u stopt met roken eerst een behandeling voorschrijven die voldoende antiallergisch is. Zo vermijdt u dat u ontmoedigd raakt en de rookstoppoging al snel opgeeft.

Verbetert mijn rinitis als ik mijn amandelen laat weghalen?

Dit is een voorbeeld van niet-allergische rinitis die veroorzaakt wordt door een mechanische blokkade, doordat de grote amandelen een obstakel vormen. Door ze weg te halen, schakelt u meteen ook de oorzaak uit. Opereren helpt ook bij neuspoliepen of sinuspoliepen, bij afwijkingen in de bouw van de neus of als er een vreemd lichaam in de neus zit (erwt, legoblokje, stukje Playmobile, enz.).

Kan het gebruik van geurverspreiders mijn rinitis verbeteren?

Dat mag u vooral niet doen! Bij rinitis is het vooral belangrijk om gezonde en zuivere lucht binnen te krijgen en goed en diep in en uit te ademen. Geurverspreiders brengen allerlei vervuilende geurstoffen in de lucht die u net moet vermijden. Ook zakdoekjes gedrenkt in mentol of verzacht met melkeiwitten zijn af te raden. Hoe minder toegevoegde stoffen er zijn, hoe beter! Koop dus altijd neutrale, natuurlijke zakdoekjes die niet irriteren en niet pluizen.

Mag ik luchtverversers gebruiken?

Dat is een goed idee. Kies bij voorkeur toestellen die de lucht filteren en klimatiseren en dus niet de toestellen met vernieuwende, maar nog niet bewezen technieken (bijv. ionisatie). Denk er ook aan om er geen etherische olie in te doen.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 18/04/2017 - 14h15
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Astma en allergische rinitis: geen aangename combinatie Geüpdatet op 29/05/2007 - 00h00

De cijfers spreken voor zich: van de 700.000 astmapatiënten die ons land telt, zijn er 500.000 die eveneens lijden aan allergische rinitis . Je kunt dus stellen dat 70% van de astmapatiënten ook last heeft van allergische rinitis . Bovendien heeft 73...

Allergie: rinitis neemt af met de tijd Geüpdatet op 09/01/2007 - 00h00

Er is hoop voor mensen die allergisch zijn. Het aantal episodes van rinitis neemt af met de tijd. De frequentie van de chronische aandoening daalt dus met de leeftijd. Tegelijkertijd is astma een voorspeller van rinitis , net zoals familiale antecede...

Verkoudheid of allergische rinitis? Gepubliceerd op 25/04/2017 - 16h55

Niezen als men het pad van een kat kruist of bij het begin van de lente, kan een teken zijn van allergische rinitis. Maar het kan net zo goed op een verkoudheid wijzen. In heel wat gevallen is het niet makkelijk om een onderscheid te maken tussen ver...

Meer artikels